Maarssense neef en advocaat van Ridouan T. opgepakt in zwaarbewaakte gevangenis

© ANP
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught een neef van Ridouan T. aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.
De neef uit Maarssen heeft als advocaat langere tijd toegang gehad tot T. uit Vianen, de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. De man werd aangehouden tijdens een bezoek aan de streng beveiligde gevangenis, meldt het OM.
Door de contacten met zijn neef heeft T. ongehinderd met de buitenwereld kunnen communiceren, waardoor hij zijn criminele activiteiten kon voortzetten, zegt justitie. In de onderschepte communicatie tussen T. en zijn neef komt volgens het OM naar voren dat T. vermoedelijk bezig is een gewelddadige uitbraak te organiseren.
Het OM zegt ook dat er aanwijzingen bestaan dat T. op zoek is geweest naar adresgegevens van gevangenispersoneel.

Woning in Maarssen, kantoor in Utrecht

Na de aanhouding zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht onder leiding van de rechter-commissaris. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van T. in de EBI is doorzocht.
De advocaat uit Maarssen wordt formeel verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Minister kan verbazing begrijpen

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming kan begrijpen dat mensen verbaasd zijn dat een neef van Ridouan T. hem "min of meer ongestoord" kon bezoeken. Dekker zegt dat in een Kamerbrief in reactie op de aanhouding.
Het kabinet wil "kritisch kijken of je voor een specifieke groep zware criminelen andere regels moet hebben als het gaat om het recht op advocatuur", zei hij. Onder het huidige systeem hebben advocaten speciale privileges en mogen zij bijvoorbeeld vrij contact hebben met hun cliënten. Wat zij tegen elkaar zeggen mag niet bij derden terechtkomen.
Ridouan T. werd in december 2019 in Dubai opgepakt en naar Nederland overgebracht. Sindsdien zit hij vast in de EBI.
Maarssense neef en advocaat van Ridouan T. opgepakt in zwaarbewaakte gevangenis