Drukte bij Vereniging Eigen Huis Amersfoort vanwege zorgen hoge gasprijzen

© ANP / Rias Immink
AMERSFOORT - De gasprijzen gaan door het plafond en dat leidt tot veel zorgen. Bij Vereniging Eigen Huis - de belangenvereniging van huiseigenaren in Amersfoort - staat de telefoon roodgloeiend.
"Mensen willen graag weten wat ze kunnen doen om de kosten een beetje te beperken", zegt woordvoerder Hans André de la Porte. "Mensen die op het aardgas zijn aangesloten schrikken van de berichten die ze nu horen. De prijsstijging kan namelijk betekenen dat mensen honderden - soms meer dan duizend - euro's extra gaan betalen voor precies dezelfde warmte."

Fors hogere rekeningen

Helaas is er geen gouden tip om de kosten een beetje te drukken, verzucht André de la Porte. "Het is hetzelfde als met de benzineprijzen. Het is niet alsof mensen ergens anders goedkoper kunnen gaan tanken. Je kunt ook nergens ander goedkoop gas krijgen als de prijs wereldwijd zo hard stijgt."
Wat mensen wel kunnen doen is naar hun eigen energiecontract kijken: wat voor contract is dat en wanneer loopt het af? "Je hebt vaste en variabele contracten", legt André de la Porte uit. "Een vast contract loopt af na 3 jaar. In principe heb je daarmee tot die tijd nergens last van. Een variabel contract kan wel binnenkort al wijzigen en leiden tot fors hogere rekeningen."
Volgens Hans André de la Porte worden mensen met een krappe portemonnee het hardst geraakt.

Vochtig en tochtig

Bewoners van slecht geïsoleerde huizen ervaren het meeste last van de prijsstijging. "De grootste slachtoffers zijn mensen die vochtig en tochtig wonen. Dat is vaak het geval in oudere woningen en huurwoningen. Die zijn lastig warm te krijgen en te houden."
De meest kwetsbare groepen zijn de mensen met een kleiner inkomen, die niet het geld hebben om het huis eens flink te isoleren. "Die mensen hebben hulp nodig", benadrukt André de la Porte. "Bijvoorbeeld om de weg te vinden door de verschillende opties: welke stappen kunnen zij ondernemen om hun huis te isoleren en wat voor subsidies zijn daarvoor beschikbaar?"

Belasting op gas

Het demissionaire kabinet is bereid om te kijken naar maatregelen om te voorkomen dat mensen een erg hoge energierekening gaan krijgen. Dat zei demissionair minister Hoekstra van Financiën gisteren in de Tweede Kamer. De komende weken moet duidelijk worden waar het kabinet aan denkt.
Een van de mogelijkheden is een verlaging van de belasting op gas. Aan de wereldprijs van gas kan Nederland niets doen, maar wel aan de belasting op gas. "Die is in Nederland buitengewoon hoog", aldus André de la Porte. "Meer van de helft van de energierekening bestaat uit belasting en BTW. Daarin kan de Nederlandse overheid aan de knop draaien om het betaalbaar te houden."