Instellingen

Toch geen QR-code nodig voor Sinterklaas op Domplein: 'Intocht of voor iedereen, of niet'

Utrechters verwelkomen Sinterklaas al jaren op het Domplein.
Utrechters verwelkomen Sinterklaas al jaren op het Domplein. © ANP
UTRECHT - Bij de intocht van Sinterklaas in Utrecht zal toch geen coronapas nodig zijn. Dat heeft burgemeester Sharon Dijksma gezegd na raadsvragen van de PVV. Eerder deze week had de organisatie achter het jaarlijkse feest laten weten dat het Domplein op 14 november alleen toegankelijk zou zijn voor kinderen en voor mensen die een QR-code en een ID-bewijs kunnen laten zien.
Dijksma zei vanmiddag in het vragenuurtje van de gemeenteraad dat ze verrast was door de publiciteit en de ophef over de vereiste QR-code. "In haar enthousiasme heeft het organiserend comité haar plannen naar buiten gebracht, maar die moeten nog worden getoetst door de gemeente en ik had ze nog niet gezien", aldus Dijksma.

Geen tussenweg

Volgens de burgemeester staat voorop dat het Sinterklaasfeest van de stad voor iedereen is. "Als het mogelijk is om een intocht te organiseren dan doe je dat of voor iedereen, of je doet het niet. Er is geen tussenweg mogelijk."
Dijksma vindt dat het programma moet worden aangepast aan wat er op dat moment is toegestaan en wil proberen om het onthaal op het Domplein te kwalificeren als een zogenoemd 'doorstroomevenement'. Dan is het binnen de huidige coronamaatregelen niet nodig om te controleren of toeschouwers gevaccineerd, negatief getest, of volledig genezen zijn.

Voor alle kinderen

"Ik hoop dat we daarmee een feest kunnen organiseren voor alle kinderen in Utrecht, ongeacht de vraag of hun vader, moeder, broer of zus gevaccineerd is", zei Dijksma. "Dat moet ook het uitgangspunt zijn bij het beoordelen van de plannen. Het kan wel betekenen dat het programma er anders uitziet dan u gewend bent of dan nu in de media is verschenen."
Dijksma hoopt dat bij het behandelen van de vergunningsaanvraag "de tijd zijn werk gaat doen". Ze doelde daarmee op versoepelingen waardoor er alsnog meer mogelijk wordt in het intochtprogramma. "Die ruimte heb ik en daar wil ik de gemeente ook heel graag aan laten meewerken."

Zo normaal mogelijk

Dinsdag vertelde het intochtcomité van Utrecht dat het onthaal van Sinterklaas dit jaar ondanks de coronamaatregelen zo normaal mogelijk moet verlopen. De Sint zou in de huidige plannen niet van boord gaan bij de Weerdsluis en als hij te paard op het Domplein aankomt, zouden daar behalve kinderen alleen mensen met een QR-code en een ID-code staan die zich vooraf moeten inschrijven. Daar steekt Dijksma nu een stokje voor.
Voorzitter Bert Buizert van Stichting Stadsontspanning Utrecht laat namens de organisatie weten dat hij blij is dat de burgemeester een duidelijke positie heeft ingenomen. Maandag overlegt hij met de gemeente hoe de plannen kunnen worden aangepast. "Iedereen kijkt op dit moment naar iedereen", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Wij kijken bijvoorbeeld naar Den Haag, en naar wat er in Amsterdam gebeurt, omdat het zulke onzekere tijden zijn. Iedereen zoekt naar houvast: hoe kunnen we dit zo goed mogelijk doen? We hebben nu de opdracht om komende dagen uit te werken hoe we het doorstroomevenement gaan vormgeven."