Instellingen

Máxima op bezoek in Utrecht bij jarig Trimbos-instituut

UTRECHT - Koningin Máxima heeft vandaag het Trimbos-instituut in Utrecht bezocht. Máxima wil zich de komende tien jaar inzetten voor mentale gezondheid. Dit jaar viert het instituut haar 25-jarig jubileum.
Het Trimbos-instituut is het landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg. Koningin Máxima sprak met onderzoekers over de trends en ontwikkelingen en de manier waarop het Trimbos-instituut werkt. Voor Máxima is de geestelijke gezondheidszorg een onderwerp wat haar aan het hart ligt. Haar jongste zus kampte met depressies en maakte een eind aan haar leven.
Máxima bezoekt Trimbos-instituut
De koningin is duidelijk betrokken en geïnteresseerd. Vragen bewaart ze niet tot de onderzoekers klaar zijn met het vertellen over hun expertise, Máxima is ingelezen en wil graag meer weten over de verschillende onderwerpen.
Die gaan over het NEMESIS-onderzoek waarin het voorkomen, ontstaan, verloop en de gevolgen van psychische aandoeningen onder volwassenen wordt gemonitord. En over bijvoorbeeld de Nationale Drugsmonitor, waarmee het instituut al sinds eind jaren 90 informatie verzamelt. Mentale problematiek en drugsproblematiek gaan vaak hand in hand.

Studentenmonitor

Eén van de onderzoekers is Jolien Dopmeijer, die ook als docent werkt in het hoger onderwijs. "We hebben reden om aan te nemen uit voorgaande regionale onderzoeken dat er zorgen zijn over studenten en hun mentale gezondheid en middelengebruik. Als we daar goed zicht op krijgen weten we ook beter wat we moeten doen om dat beter te maken. Daar hebben we nu nog te weinig zicht op, dus dat is van belang." Dopmeijer doelt daarmee onder andere op de studentenmonitor, die ze namens het Trimbos houdt.
Het gaat niet alleen over hoe je jongeren voorlicht over alcohol en drugs, vertelt een van de onderzoekers. De timing is ook erg belangrijk. Ben je te vroeg, dan raken jongeren juist geïnteresseerd en willen ze het juist proberen. Wacht je te lang, dan ben je wellicht te laat. Dat is iets wat de koningin ook erg interessant zegt te vinden, voor ze de auto weer instapt en vertrekt.
Máxima op bezoek bij het jarige Trimbos-instituut in Utrecht
Máxima op bezoek bij het jarige Trimbos-instituut in Utrecht © ANP