Na 585 dagen eindelijk weer een beurs in de Jaarbeurs

UTRECHT - Voor het eerst sinds de coronatijd wordt in de Jaarbeurs weer een groot evenement georganiseerd met publiek: de Kampeer- & Caravan Jaarbeurs. Vorige week was er al een vakbeurs maar nu mag 'Jan met de pet' de beurs op. "We zijn enorm blij dat we weer kunnen samenkomen."
Geen tijdsloten, geen anderhalve meter afstand. De beurs is weer als vanouds. De Utrechtse Jaarbeurs deed de afgelopen maanden dienst als vaccinatieplek, maar nu heeft het gebouw weer de originele bestemming.
Voor het eerst in 585 dagen kan er weer een evenement georganiseerd worden. "De hele branche zag er enorm naar uit", zegt organisator Rachel Jankowsky. "Er was veel onzekerheid over corona. Maar na anderhalf jaar zijn we lekker terug."

Corona-impuls

Dat het eerste grote evenement in de Jaarbeurs gaat over kamperen, is erg toevallig. Want uitgerekend de kampeerindustrie kreeg een enorme boost als gevolg van de pandemie. "Het was al populair, en corona heeft extra geholpen", zegt Hans Louwers van de Vereniging voor Kampeer- en Caravan-Industrie. "Je zit in je eigen veilige bubbel, met een eigen keuken en sanitair."
Door de ANWB is berekend dat er afgelopen jaar een miljoen extra kampeerders bij zijn gekomen.
Hans Louwers (Vereniging Kampeer- en Caravan-Industrie)
De vraag naar caravans en campers is enorm, zegt Louwers. Dit jaar werden in Nederland achtduizend nieuwe caravans geregistreerd. Het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar, berekende Louwers. "En door de ANWB is berekend dat er afgelopen jaar een miljoen extra kampeerders bij zijn gekomen."
Het gaat dan vooral om jongeren, die het kampeerleven in tijden van corona hebben ontdekt. Dus richt de beurs zich ook specifieker op mensen met een iets dunnere portemonnee.
Het campingleven is zó populair dat sommige leveranciers van caravans niet meer aan de vraag kunnen voldoen. Ook zijn veel onderdelen schaars. Enkele grote caravanproducenten moeten daarom verstek laten gaan op de beurs.