Scanauto's gaan ook gestolen voertuigen signaleren in Utrecht

© ANP
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat scanauto's, die handhaven op betaald parkeren, ook inzetten voor het signaleren van gestolen voertuigen. Dat schrijft burgemeester Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.
Dijksma zegt dat auto's die gestolen zijn regelmatig gebruikt worden bij andere vormen van criminaliteit, zoals ram- en plofkraken. Volgens de burgemeester heeft het daarom een meerwaarde als tijdens de gewone parkeercontroles ook gekeken kan worden of een auto als gestolen is opgegeven.
De gemeente Amsterdam zet de scanauto's al een tijdje in voor het signaleren van gestolen voertuigen. Tijdens het scannen van de kentekens controleert het handhavingssysteem ook of het om een gestolen voertuig gaat. De informatie gaat naar het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en daar wordt bepaald wat er verder mee gebeurt.
Volgend jaar moet de pilot in Utrecht beginnen. Als na een jaar blijkt dat het zorgt voor minder autodiefstallen of de opsporing ervan bevordert, is het de bedoeling om ermee door te gaan.