Utrecht overweegt het, andere steden al enthousiast: zo werkt het coronapolsbandje

UTRECHT - Utrecht onderzoekt of er polsbandjes gebruikt kunnen worden als coronatoegangsbewijs in de horeca. Andere steden zijn daar al mee begonnen. Maar hoe werkt het precies?
Het idee van het polsbandje is eenvoudig: in de stad zijn speciale punten waar je je coronacheck-app laat scannen en je legitimatie gecontroleerd wordt. Is alles in orde, dan krijg je een polsbandje om waarmee je vervolgens elke kroeg in kunt lopen. Je hoeft dus niet meer steeds opnieuw je telefoon te pakken en je QR-code te laten scannen.
Met het coronapolsbandje hoef je maar één keer op een avond je QR-code te laten scannen
Met het coronapolsbandje hoef je maar één keer op een avond je QR-code te laten scannen © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Het is de bedoeling dat de polsbandjes het gedoe met het controleren van de coronapas wat makkelijker maakt. Voor de bezoekers van de kroeg, maar zeker ook voor de ondernemers die er een flinke taak bij hebben gekregen nu iedereen gecontroleerd moet worden. Met de polsbandjes kunnen mensen sneller doorlopen en ontstaan er geen lange rijen voor de deur.

Voorwaarden

In Breda en Alkmaar werd vorig weekend al geëxperimenteerd met de polsbandjes. Afgelopen woensdag gaf ook demissionair minister Grapperhaus zijn goedkeuring in een brief aan de burgemeesters. Hij stelt wel enkele voorwaarden. Zo moeten gemeenten en ondernemers ervoor zorgen dat het coronabandje niet langer dan 24 uur geldig is. Er moet dus elke dag een nieuw bandje zijn.
Ook moet de polsband zo gemaakt zijn dat je het niet kunt overdragen aan iemand anders en er moet een specifiek gebied aangewezen worden waarbinnen het bandje geldig is. "Het bijvoorbeeld aanwijzen van (grote delen van) het centrum of de binnenstad voldoet niet aan die eis", schreef Grapperhaus.

Tevreden

Na het groene licht uit Den Haag was gisteravond de eerste avond dat het polsbandje op grote schaal gebruikt werd, in onder meer Breda, Zwolle, Leiden, Leeuwarden, Hoorn, Rotterdam, Roosendaal en Alkmaar. In Breda droeg ongeveer de helft van het uitgaanspubliek het bandje, zegt een lokale horecabaas tegen persbureau ANP. "Dat voorkomt te lang wachten voor de deur. Wat zeker prettig is met dit weer!"
In onder meer Rotterdam werd dit weekend het coronapolsbandje al ingevoerd
In onder meer Rotterdam werd dit weekend het coronapolsbandje al ingevoerd © ANP
Ook in Zwolle werden de bandjes volop gebruikt. "Het was vanavond erg druk bij ons in de uitgaansstraat en we hebben veel mensen mogen ontvangen die van het polsbandje gebruik hebben gemaakt", zegt een woordvoerder van de lokale horeca-afdeling. Problemen, zoals er een week geleden waren door DdoS-aanvallen en een overbelaste server, bleven gisteravond uit.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) inventariseert nog hoe het eerste weekend met coronapolsbandjes in meerdere steden is verlopen, meldt de NOS. Eerder deze week liet een woordvoerder van de horecabond al weten blij te zijn dat steeds meer burgemeesters het initiatief omarmen.
Of ook Utrecht zal volgen, moet later blijken. Wethouder Klaas Verschuure zei donderdag nog dat de mogelijkheden worden onderzocht. Verschillende lokale partijen hebben al laten weten het idee toe te juichen. Als ook Utrecht aan de coronapolsbandjes gaat, dan zou dat volgend weekend al ingevoerd moeten worden.