Deelfietsen en -scooters in Utrecht: 'Wij komen niet om voertuigen te dumpen en winst te maken'

© RTV Utrecht
UTRECHT - In Utrecht zijn vanaf vandaag 125 elektrische fietsen en 75 elektrische scooters van TIER te huur. De komende maanden lopen die aantallen op naar 500 en 300. De app moet de volgende stap zijn in het autoluw maken van de (binnen)stad. General Manager Benelux Jesper Vis: "Wij vervangen auto's en parkeerdrukte."
Heeft de stad die e-bikes en scooters nodig? De Fietsersbond Utrecht twijfelt daaraan, al zegt voorzitter Peter van Bekkum er genuanceerd in te staan. De meeste Utrechters hebben al een fiets. "Maar het voordeel van huurfietsen is dat als je hem niet nodig hebt, iemand anders er mee op pad kan gaan."
Bovendien trekt de stad ook bezoekers en forensen. Van Bekkum: "Als je in Papendorp werkt en je komt vanaf het Centraal Station, dan voorziet zo'n fiets wel in een behoefte. Utrechters zelf hebben het vervoer wel aardig op orde, daar is het echt niet voor bedoeld."
"Met een e-bike en scooter heb je toch iets meer bereik", zegt Vis van TIER over de behoefte aan de elektrische voertuigen. Voor langere afstanden kan dat een uitkomst bieden aan mensen die anders de auto zouden pakken. Die visie deelt de fietsersbond. "Wat is het alternatief? Als je met de auto gaat neem je acht vierkante meter in, in plaats van een halve met de fiets."

Drukte op het fietspad

In 2019 concludeerde onderzoeker Frank de Winter in opdracht van de gemeente en met hulp van de Universiteit Utrecht nog dat 80 procent van de Utrechters de fietspaden in de stad te druk vindt, 60 procent heeft daar daadwerkelijk last van. Daar komt nog eens bij dat de snelheidsverschillen tussen bijvoorbeeld ebikes en gewone fietsers bijdragen aan een groter gevoel van onveiligheid.
De Fietsersbond ziet dat drukke fietsknooppunten alweer zo druk zijn als voor corona. Bekking zegt dat de zorg voor drukte op bepaalde punten er al lang is. "We zien dat mensen op sommige plekken niet meer durven te fietsen: die zeggen: langs Tivoli even niet."
TIER zegt niet bij de te dragen aan de drukte, maar juist onderdeel te zijn van de oplossing. "Door ons krijg je minder drukte", zegt directeur Vis. Elektrische huurfietsen en -scooters zijn een alternatief voor auto's en op termijn zijn er minder parkeerplekken nodig. "En het is ook nog shared mobility", zegt Vis. "Als je een fiets niet meer nodig hebt, kan iemand anders hem gebruiken."

Niet parkeren in de stad

De lancering van TIER gaat volgens Vis in goed overleg met de gemeente. Gebruikers kunnen de fietsen en scooters alleen buiten de singels ophalen en weer parkeren. "Dus als je het hebt over Tivoli: daar zijn niet onze parkeerzones. Dan moet je echt buiten de singel uitchecken en dan ga je de stad in."
Verantwoordelijkheid nemen is belangrijk voor Tier, zegt Vis.Het bedrijf laat accu's wisselen door medewerkers op bakfietsen en in elektrische busjes, probeert de veiligheid op de scooters te waarborgen met een rijbewijscheck en zegt de digitale veiligheid ook op orde te hebben door ervaring in andere (buitenlandse) steden. "We komen niet om veel voertuigen te dumpen en winsten te maken."