Fedja van Huêt wint Gouden Kalf voor beste hoofdrol

© ANP
UTRECHT - Acteur Fedja van Huêt heeft vanavond het Gouden Kalf voor beste hoofdrol gewonnen. Hij kreeg de prijs voor de vertolking van journalist Bas Haan in de thriller De Veroordeling.
Het is de tweede keer dat de in Utrecht woonachtige Van Huêt de prestigieuze filmprijs wint. In 2006 won de acteur al een Kalf voor zijn hoofdrol in de thriller Nachtrit (2006). Het is dit jaar de eerste keer dat het Nederlands Film Festival maar één Kalf voor acteerprestaties uitreikte, en niet een apart beeldje voor acteur én actrice.
De Veroordeling vertelt het verhaal van de Deventer moordzaak. Voor de moord op de rijke weduwe Wittenburg werd 'boekhouder' Ernest Louwes veroordeeld. Maar opiniepeiler Maurice de Hond verkondigde publiekelijk, zonder bewijzen, dat 'klusjesman' Michael de Jong de dader was. In de film is te zien hoe deze mediacampagne het leven van De Jong kapotmaakte.
De film is gebaseerd op het boek dat journalist Bas Haan over de zaak schreef. Met elf nominaties is De Veroordeling de grote favoriet van de avond.

41ste keer

De Gouden Kalveren werden vanavond voor de 41ste keer uitgereikt. Bekend Nederland struinde in de mooiste creaties de rode loper af, in de hoop met het welbegeerde beeldje naar huis te gaan. Ook burgemeester Dijksma was aanwezig bij het evenement.
Burgemeester Dijksma samen Rob Jetten op het filmfestival
Burgemeester Dijksma samen Rob Jetten op het filmfestival © ANP
Acteur Yorick van Wageningen kreeg een Gouden Kalf voor zijn bijrol als Michael de Jong. Het is de eerste keer dat de acteur, die al jaren vooral in het buitenland werkt, het beeldje won.
Van Wageningen was zelf niet bij de uitreiking aanwezig, hij is in het buitenland. Het beeldje werd voor hem in ontvangst genomen door De Jong, de man die hij vertolkt in de film.
Elise Schaap op de rode loper
Elise Schaap op de rode loper © ANP