Studentencomplex Rijnsweerd opnieuw even gekraakt

© RTV Utrecht
UTRECHT - De panden aan de Archimedeslaan in Utrecht zijn vandaag opnieuw kort gekraakt. Het gaat om het grote leegstaande voormalige schoolgebouw in Rijnsweerd, HAL16, waar later studentenwoningen hebben gezeten.
De krakers wilden met de actie van een paar uur laten zien dat kraken nog steeds een legitieme optie is in het aankaarten en bestrijden van de huizencrisis en dakloosheid, schrijven ze. "De krakers vragen zich hardop af waarom het ontwikkelen van woningen, in tijden van een heuse wooncrisis, wordt uitbesteed aan instanties die gericht zijn op het maken van winst."
Het gebouw zou gesloopt worden, maar dat is nog niet gebeurd. Tien jaar lang was HAL16 een begrip in Utrecht: een groot schoolgebouw dat tijdelijk bewoond werd door studenten. Ook waren er ateliers en alternatieve werkplaatsen. Omdat wetgeving niet toestaat dat zo'n project langer dan tien jaar bestaat, staat het pand nu leeg.
De krakers hopen met deze actie mensen aan te sporen: "Op een wachtlijst kun je niet wonen. We hopen hiermee mensen aan te sporen het heft in eigen handen te nemen en hun recht op wonen op te eisen. Het hebben van een dak boven je hoofd is namelijk een eerst levensbehoefte, terwijl eigendom dat niet is."
Dat het pand gesloopt gaat worden staat al jaren vast. Daarna is er ruimte om een volwaardige woonwijk met 1600 woningen te bouwen. Daarvoor moet wel de A27 verbreed worden. Of dat doorgaat is nog altijd niet duidelijk.
Omdat de leegstand voortduurt en de vergunningen nog niet zijn afgegeven, willen de krakers de panden weer in gebruik nemen en beschikbaar maken voor huisvesting.