Waku Waku mag van rechter pas open als bezoekers worden gecheckt op coronapas

UTRECHT - Restaurant Waku Waku heeft de rechtszaak tegen de gemeente Utrecht verloren. De rechter zegt dat de gedwongen sluiting van de zaak aan het Vredenburg rechtmatig is.
De eigenaren mogen de zaak pas weer openen als ze alle bezoekers controleren op een coronapas. En dat weigeren ze; ze vinden het discriminerend om mensen te vragen om een gezondheidscheck.
Het checken van een coronapas is géén discriminatie.
Rechter
De uitspraak van de rechter kon rekenen op afkeurende woorden van Floris Beukers, mede-eigenaar van Waku Waku. Vanuit de rechtbank uitte hij zijn ongenoegen, zeker toen de rechter stellig zei dat het geen discriminatie is als restaurantbezoekers een coronapas moeten laten zien.
Verder zei de rechter dat in zo'n korte procedure als die van vandaag geen ruimte is een breed maatschappelijk debat over de corona-maatregelen te voeren. "Het is niet de rechter die bepaalt wat de beste manier om deze pandemie te bestrijden. Wel kan ik toetsen of de maatregelen van de minister redelijk zijn."
En die zijn redelijk, vindt de rechter. Dat de gemeente Utrecht vervolgens heeft gehandhaafd door de zaak te sluiten, is volgens hem gerechtvaardigd.
Het is niet de rechter die bepaalt wat de beste manier om deze pandemie te bestrijden. Wel kan ik toetsen of de maatregelen van de minister redelijk zijn.
Rechter
Burgemeester Dijksma zegt dat de uitspraak haar bevestigt dat ze juist heeft gehandeld door de zaak te sluiten. "Ik ben mij ervan bewust dat de maatregelen om het coronavirus te bestrijden ingrijpend zijn. Ze zijn er in het belang van ons allemaal en we moeten ons eraan houden."
Voor de deur van Waku Waku stonden kort na de uitspraak een handjevol demonstranten. Zij worden in de gaten gehouden door enkele agenten. Vooralsnog is de situatie bij het restaurant redelijk rustig.

Reactie Waku Waku

De eigenaren van het restaurant zijn 'enorm teleurgesteld', lieten zij via hun woordvoerder weten. "Ze gaan zich een paar dagen terugtrekken, maar zijn nog niet klaar en blijven strijden." De woordvoerder laat weten dat er naar vervolgstappen gekeken wordt. Beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk.
Demonstranten snappen weinig van de uitspraak van de rechter.