Blauwe kentekens vanaf vandaag niet overal meer op het fietspad in Utrecht

UTRECHT - Snorfietsers mogen vanaf vandaag niet meer overal op het fietspad rijden in Utrecht. Wethouder Eelco Eerenberg vindt het te druk op de fietspaden en denkt dat het veiliger is om snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen. Het gaat om snorfietsen met een blauw kenteken, zij moeten ook vanaf vandaag verplicht een helm dragen als ze op rijbaan tussen de auto's rijden.
Blauwe kentekens vanaf vandaag niet meer overal op het fietspad in Utrecht
Snorfietser Han Bosman is blij met de nieuwe regels werkt mee aan de campagne van de gemeente. "Vanmorgen reed ik al op de rijbaan en het voelde direct veilig. Met een helm sowieso. Het is nog wel even wennen maar ik denk dat de auto's rekening met ons houden, daar ga ik maar vanuit", zegt ze.
Een voorbijganger op een snorfiets is minder enthousiast over de nieuwe regels. "Als de fietsers beter uitkijken, kunnen wij ook gewoon veilig op het fietspad rijden. Als wij met vijfentwintig kilometer per uur op de weg moeten rijden dan houden we alleen maar het verkeer op. Dus ik vind het pure onzin. Als je een gek achter je hebt rijden die gaat lopen toeteren en doen, dan is dat niet prettig voor ons", reageert ze op radio M.

Veiligheid

Op het besluit van de gemeente reageerde vooral fietsers positief op de nieuwe regels. Snorfietsers zelf reageerde kritisch. Ze gaven aan dat ze zich benadeeld voelen en dat ze liever op het fietspad willen blijven, zonder helm. Toch denkt de wethouder dat dat de nieuwe situatie niet alleen beter is voor fietsers maar ook voor snorfietsers.
"Het zal even wennen zijn. Zowel voor snorfietsers als voor automobilisten. Daarom besteden we er ook zoveel aandacht aan. We hebben snorfietscoaches, we hebben speciale borden, blauwe lijnen op de weg zodat iedereen aan elkaar kan wennen", zegt de wethouder.

Overgangsperiode

Om de overgang soepel te laten verlopen zet de gemeente 'snorfietscoaches' in om de snorfietsers op weg te helpen. De overgangsperiode geldt een paar weken. Volgende week nemen handhavers het over en krijgen overtreders na een waarschuwing een boete.