Burgemeester Dijksma doet aangifte van bedreiging na sluiten restaurant: 'Dit is niet te tolereren'

UTRECHT - Sinds de sluiting van restaurant Waku Waku in Utrecht zijn bij burgemeester Sharon Dijksma, de gemeente en ondernemers "bedreigende" en "zeer kwetsende" berichten binnengekomen. Dat meldt de gemeente. Dijksma gaat aangifte doen en roept andere mensen die hiervan het mikpunt zijn geweest hetzelfde te doen.
Interview met burgemeester Dijksma
"Hier trek ik een grens. Dit is niet te tolereren", zei de burgemeester gisteren. Verder wil ze niet ingaan op de precieze inhoud en de afzenders van de berichten. "We doen ons werk naar eer en geweten en willen juist verbinding zoeken. Ik ben een burgemeester voor alle inwoners, ook voor mensen die zich niet willen vaccineren of het oneens zijn met kabinetsbeleid. Maar laten we wel respectvol met elkaar omgaan. Ik ga er vanuit dat iedereen zich gewoon gedraagt, zo moeilijk is dat niet. "
Waku Waku is dinsdag op last van de burgemeester gesloten nadat de ondernemers bleven weigeren om gasten te controleren op een coronatoegangsbewijs. Vandaag dient daarover een rechtszaak. Voor Waku Waku kwamen de afgelopen honderden betogers samen. Andere ondernemers hadden hier last van. Restaurant Kloek sloot zelfs de deuren. Ook leidde de samenkomsten van betogers volgens de gemeente tot gevaarlijke verkeerssituaties.
Het risico op verstoringen van de openbare orde neemt toe naar mate de situatie langer voortduurt, stelt de gemeente. Daarom werd gisteren besloten dat de protesten naar het Jaarbeursplein moeten worden verplaatst. Tientallen betogers weigerden gisteravond weg te gaan en werden gearresteerd.
© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Dijksma: "In Utrecht kunnen we van mening verschillen. We geven alle ruimte aan het - op een respectvolle manier - uiten hiervan. Het aanwijzen van een plek (Jaarbeursplein) waar mensen kunnen demonstreren is hier een voorbeeld van, terwijl we anderzijds ook rekening houden met de belangen van ondernemers en verkeersgebruikers op de drukke verkeersader die het Vredenburg is."
Ook wijst de burgemeester erop dat de uitbaters van Waku Waku zelf een boodschap van liefde aan de stad willen geven. "Ik zou tegen hun achterban willen zeggen: maak dat dan ook waar met elkaar."