Tientallen betogers opgepakt bij Utrechts restaurant Waku Waku

© Koen Laureij
UTRECHT - De laatste betogers die bij restaurant Waku Waku stonden zijn vanavond door de politie aangehouden. De tientallen demonstranten werden in bussen afgevoerd naar het arrestantencomplex in Houten.
Willem Engel, oprichter van Viruswaarheid, is een van de aangehouden demonstranten.
Willem Engel, oprichter van Viruswaarheid, is een van de aangehouden demonstranten. © ANP
"Deze mensen zijn meerdere keren gevraagd zich te verplaatsen naar het Jaarbeursplein en hebben daar geen gehoor aan gegeven", aldus een woordvoerder van de politie. Enkele demonstranten werden apart vervoerd omdat zij zich tegen hun arrestatie hadden verzet. Zij kregen handboeien om en moesten mee in politiebusjes.
Nog steeds is er veel politie op het Vredenburg, ook aan de overkant van de straat, bij TivoliVredenburg. De sfeer was eerder vanavond wat grimmig volgens omstanders. Mogelijk volgen later op de avond nog meer aanhoudingen als mensen niet weggaan uit de straat. De politie is ook binnen geweest bij het restaurant, onduidelijk is wat daar besproken is.
Een andere groep vertrok na de eerste waarschuwing wel. Er waren veel agenten aanwezig voor het veganistische restaurant, sinds de gemeente er een demonstratieverbod had ingesteld. De demonstranten stonden voor het gesloten restaurant, dat had geweigerd gasten te controleren op hun QR-code.
Een paar mensen hielden zich in de middag wel aan de regels en verzamelden op het Jaarbeursplein. Die plek had burgemeester Sharon Dijksma aangewezen als locatie voor het protest, omdat de bijeenkomst aan het Vredenburg waaraan Waku Waku ligt gevaar opleverde voor de verkeersveiligheid en de openbare orde.
De straat is een drukke verkeersader. Bovendien wilde de gemeente dat nabijgelegen horecazaken weer normaal hun werk konden doen.
Arrestanten worden afgevoerd.
Arrestanten worden afgevoerd. © Koen Laureij
Arrestaties.
Arrestaties. © Koen Laureij
Aanhoudingen Waku Waku.
Aanhoudingen Waku Waku. © Koen Laureij