Wie zijn de betogers voor de deur van dat Utrechtse restaurant?

© RTV Utrecht
UTRECHT - De afgelopen dagen groeide het aantal demonstranten voor de deur van restaurant Waku Waku in Utrecht. Het is een diverse groep mensen, verenigd in kritiek op het coronatoegangsbewijs.
Ging het maandag nog om tientallen, gisteravond demonstreerden er vier- tot vijfhonderd voor de deur van restaurant Waku Waku in de Utrechtse binnenstad. De gemeente sloot de deuren van de zaak omdat niet werd gecontroleerd of mensen de CoronaCheck-app hebben, die sinds zaterdag verplicht is in de horeca. De betogers vinden het discriminerend dat mensen zonder coronatoegangsbewijs niet naar binnen mogen.
De samenstelling van de demonstranten is divers. Onder hen bevinden zich bezoekers van het restaurant die de eigenaren een warm hart toedragen. Sommigen van hen vonden juist in deze horecagelegenheid een laatste toevluchtsoord om als niet gevaccineerde nog een hapje te kunnen eten. "Ik voel me hier zonder QR-code nog welkom en dat is heel bijzonder." Een andere man zegt wel gevaccineerd te zijn maar heeft principiële moeite met het coronatoegangsbewijs.

Niet uit Utrecht

Opvallend is dat onder de mensen ook bezoekers van buiten de stad Utrecht zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor Mordechai Krispijn die naar voren treedt als protestorganisator. Hij komt uit Den Haag en is samen met onder meer Willem Engel betrokken bij de organisatie Viruswaarheid die zich uitspreekt tegen het coronabeleid in Nederland. Engel riep vanmiddag zijn volgers op om te komen demonstreren in Utrecht.
Het is zeker niet per se links of rechts te noemen. Ze zijn wel wezenlijk boos of kritisch
Coen van de Ven, onderzoeksjournalist
RTV Utrecht sprak de afgelopen dagen met demonstranten uit verschillende hoeken. Zo zijn er mensen die zeggen oud-militair te zijn: "We zijn een groep begonnen tegen het excesssieve politiegeweld en zo proberen we mensen te beschermen." Een andere man wil zijn steun uitspreken richting de restauranteigenaren. "Ik vind corona ook gewoon onzin." Volgens verslaggeefster Anne-Marie Verhagen gaat het om een hele gemengde groep van links tot rechts.
Het verbaast onderzoeksjournalist en Utrechter Coen van de Ven niet. Hij brengt door onderzoek en research al langer in kaart wie de mensen zijn die naar demonstraties tegen het coronobeleid komen. Hij ziet vooral dat mensen vaak vanuit een hele verschillende achtergrond elkaar nu weten te vinden. "Het is zeker niet per se links of rechts te noemen." Hij wijst er verder op dat veel mensen al onderhalf jaar de straat op gaan. "Dan ben je wel wezenlijk boos of kritisch."

Protestverbod

Duidelijk is dat een deel van de betogers niet van plan is om zich zomaar weg te laten sturen. Burgemeester Sharon Dijksma wees vanmiddag het Jaarbeursplein aan als plek voor protest. Tientallen betogers nemen daar geen genoegen mee. Ze willen voor de deur van het restaurant blijven. Op het Jaarbeursplein zijn dan ook geen demonstranten te vinden.
Wel lijkt het erop dat de protesten voorlopig nog niet van de baan zijn. "Dit zou weleens dagen of weken kunnen duren. We gaan net zo lang door tot dit is gewonnen", zei protestorganisator Mordechai Krispijn gisteravond nog. De groep gaf gisteren aan het eind van de dag overigens gehoor aan de oproep van de politie om te vertrekken.