Burgemeester Utrecht verbiedt demonstratie voor gesloten restaurant

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Utrecht - Demonstranten die 'nog dagen of weken' voor het Utrechtse restaurant Waku Waku willen demonstreren, moeten dat doen op het Jaarbeursplein in de stad. Dat maakt de gemeente Utrecht zojuist bekend. Demonstreren is een grondrecht en daar wil de gemeente alle ruimte aan geven, aldus de verklaring. Maar dus niet voor de deur van het veganistische restaurant.
Sinds maandag is het onrustig bij Waku Waku aan het Vredenburg omdat de gemeente de deuren van het restaurant heeft gesloten. Er werd namelijk niet gecontroleerd of mensen die CoronaCheck app hebben, die sinds zaterdag verplicht is in de horeca.
De gemeente neemt het besluit om naastgelegen bedrijven én het drukke Vredenburg te ontlasten. Burgemeester Sharon Dijksma: "In Utrecht kunnen we van mening verschillen. We geven alle ruimte aan het, op een respectvolle manier, uiten hiervan. Het aanwijzen van het Jaarbeursplein waar mensen kunnen demonstreren is hier een voorbeeld van, terwijl we anderzijds ook rekening houden met de belangen van ondernemers en verkeersgebruikers op de drukke verkeersader die het Vredenburg is."

Bedreigingen aan het adres van ondernemers

Meerdere ondernemers en de gemeente hebben na de sluiting van Waku Waku bedreigingen ontvangen. "Hier trek ik een grens", aldus burgemeester Dijksma. "Iedereen kan laten weten wat hij of zij van beslissingen vindt. Maar bedreigingen en beledigingen mogen we nooit normaliseren."
Gisteravond waren er ongeveer vier- tot vijfhonderd mensen aan het protesteren. "De sfeer zou je gezellig kunnen noemen. Mensen drinken een biertje en maken een praatje met wat housemuziek op de achtergrond", zag RTV Utrecht-verslaggever Jordi de Jong.