Moeder krijgt celstraf en moet zich laten behandelen na stelselmatige mishandeling van man en dochter

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 24-jarige Utrechtse die haar man en dochtertje jarenlang heeft mishandeld, is door de rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De helft daarvan is voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Zij moet zich laten behandelen voor agressieproblemen en komt onder toezicht van de reclassering.
De rechtbank bepaalde verder dat de vrouw drie jaar lang geen contact mag zoeken met het kind en haar vader. Ze mag hen alleen ontmoeten met toestemming van de toezichthouders. De vrouw moet de man en hun dochtertje allebei 3.000 euro schadevergoeding betalen.

Als moeder tekort geschoten

Volgens de rechters is bewezen dat de vrouw haar man vier jaar lang stelselmatig mishandelde. Hij werd geslagen, geschopt, gekrabt en bedreigd. Haar jonge dochtertje was daar getuige van. De man werd ook met scherpe voorwerpen bewerkt en zat volgens getuigen vaak onder de blauwe plekken en krassen. Uiteindelijk plaatste de man een verborgen camera in hun huis om het te kunnen bewijzen.
De vrouw is volgens de rechtbank ook schuldig aan lichamelijke en psychische mishandeling en bedreiging van hun minderjarige dochter. Dat is extra kwalijk, omdat het kind zich juist thuis bij haar moeder veilig zou moeten voelen. "De vrouw is in haar rol als moeder ernstig tekort geschoten. Het is algemeen bekend de gevolgen van kindermishandeling nog lang kunnen doorwerken in de ontwikkeling van een kind", stelt de rechtbank.

Dochter meegenomen

De vrouw is ook veroordeeld voor het zonder toestemming meenemen van haar dochtertje, die door de rechtbank al eerder aan haar man was toevertrouwd. Samen met haar moeder nam zij het kind mee uit een speeltuin. De vader werd daarvoor net op tijd gewaarschuwd. Ook zocht zij contact met haar man, terwijl haar dit uitdrukkelijk was verboden. Die maatregel was haar door de burgemeester opgelegd.
De rechtbank vindt het zorgelijk dat de vrouw geen huis, opleiding en inkomen heeft. Na haar straf zal zij door hulpverleners begeleid moeten worden om haar leven op orde te krijgen en gevaar op herhaling te verkleinen.