Spinvis winnaar van de Gouden Notekraker 2021

© RTV Utrecht
Utrecht/Nieuwegein - Spinvis heeft dit jaar de Gouden Notekraker in de wacht gesleept. In poppodium TivoliVredenburg in Utrecht kreeg Erik de Jong, zoals Spinvis echt heet, de prijs vandaag uitgereikt.
De prijs is in het leven geroepen om de artiest of band met de meest bijzondere en invloedrijke liveprestaties van het afgelopen seizoen te eren. Volgens de jury is Spinvis in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid "tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap" en is hij "nog altijd actueel en urgent".
Over zijn laatste plaat, die vorig jaar verscheen, zegt de jury: "Zijn album 7.6.9.6. haalde ogenschijnlijk moeiteloos alle jaarlijstjes en zijn optredens prijkten op de festivals die nog wel doorgingen."
De Zilveren Notekraker ging deze keer naar de Amsterdamse zangeres en producer Nana Adjoa. Vorig jaar bracht ze haar debuutalbum uit en sindsdien is ze als liveartiest "een bijzonder gewild fenomeen". In Utrecht werd ook de Humble Heroes Award uitgereikt. Die prijs was voor Ton Dijkman, een van de meest gevraagde sessiedrummers van Nederland. Hij speelt in de bands van de 3JS en Marco Borsato, maar werkte ook samen met onder anderen Barry Hay, Thé Lau, Paul Young en Celine Dion.
De winnaars worden gekozen door 35.000 vakgenoten. Vorig jaar ging de Gouden Notekraker naar Eefje de Visser. Eerder wonnen onder anderen MY BABY, De Staat, Ilse DeLange, Golden Earring, en Racoon. Sinds 1974 wordt de muziekprijs uitgereikt.