Demonstranten Waku Waku willen blijven protesteren tegen coronapas: 'Dit zou dagen of weken kunnen duren'

UTRECHT - Demonstranten bij het Utrechtse restaurant Waku Waku zijn dinsdagavond rond 23.00 uur langzaamaan van het Vredenburg vertrokken. Wel lijkt het erop dat de protesten voorlopig nog niet van de baan zijn. "Dit zou weleens dagen of weken kunnen duren. We gaan net zo lang door tot dit is gewonnen", sprak een man met megafoon.
Die man met megafoon is protestorganisator Mordechaï Krispijn. Het plan was om - net als maandagavond - tot 23.00 uur te blijven protesteren en daarna rustig te vertrekken. Dat lijkt allemaal gemoedelijk te zijn verlopen.
Volgens RTV Utrecht-verslaggever Jordi de Jong waren er ongeveer vier- tot vijfhonderd mensen aan het protesteren. "De sfeer zou je gezellig kunnen noemen. Mensen drinken een biertje en maken een praatje met wat housemuziek op de achtergrond", zag hij.
Iets na 18.00 uur meldde de gemeente dat er een onveilige situatie ontstond op de busbaan. De buslijnen die langs de halte Vredenburg moeten, reden daarom enkele uren niet op last van de politie. Rond 19.50 meldde U-OV dat de route weer is vrijgegeven. Dat gebeurde nadat de burgemeester hiervoor een zogeheten aanwijzing had gegeven: de busbaan moest in verband met de verkeersveiligheid vrij worden gehouden, zodat openbaar vervoer doorgang kan vinden en nood- en hulpdiensten kunnen rijden.
Veel demonstranten stonden op de busbaan.
Veel demonstranten stonden op de busbaan. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen

Terras open, ondanks sluiting

De eigenaren van restaurant Waku Waku in Utrecht hebben hun terras aan het eind van de middag geopend, ondanks dat de zaak door de gemeente is gesloten vanwege het niet controleren op de coronapas. Het personeel moet daarvoor wel omlopen naar de achterdeur die openstaat, want de sloten van het restaurant zijn vanmorgen uitgeboord. "We zijn doodsbang voor de consequenties, maar er is geen andere keus", zegt eigenaar Floris Beukers over zijn actie. "Als we hieraan toegeven, is er een sprake van een glijdende schaal. Er zijn veel horecaondernemers die zich niet durven uit te spreken, maar wij laten zien dat je gewoon gedragen wordt als je voor je principes blijft staan."
Burgemeester Sharon Dijksma was vandaag niet in staat om op camera te reageren. Een woordvoerder van de gemeente laat weten: "Er is vanmiddag een gesprek gevoerd tussen de gemeente en de ondernemer van de gesloten horecagelegenheid, waarbij de burgemeester deels aanwezig was."
Het restaurant is en blijft dicht, stelt de gemeente. "De ondernemer heeft aangegeven vanavond zijn terras te willen gebruiken om aandacht te vragen voor zijn standpunt en financiële situatie. De gemeente heeft zorgen uitgesproken over de risico's voor de openbare orde. De ondernemer heeft toegezegd hier zijn verantwoordelijkheid in te willen nemen en de avond een vredelievend karakter te willen geven. Hij zal de aanwezigen hiertoe oproepen."
Interview met de eigenaren van Waku Waku

Geld stroomt binnen bij crowdfunding

"We zijn onthutst. We moeten dicht omdat wij weigeren te discrimineren", zeggen Beukers en mede-eigenaar Naphassa Parinussa. Ze willen geen onderscheid maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Ze zien dat als discriminatie. Het restaurant had maandagavond na meerdere waarschuwingen moeten sluiten, maar bleef open. Burgemeester Dijksma heeft Waku Waku daarop gesloten.
Maar het terras blijft open en er zullen drankjes geserveerd worden, zeggen de eigenaren, die inmiddels een crowdfunding zijn gestart waar al twee ton is binnengekomen. "Niet om het verlies van omzet te compenseren maar als signaal naar buiten toe. We blijven zichtbaar en hopen dat we jullie elke dag massaal mogen ontvangen." De eigenaren zijn blij met alle steun, maar verdrietig over de sluiting. "We trillen, huilen en zoeken steun bij ons team. Maar we staan. En een ding staat vast: het Waku Waku-hart bonkt en zal blijven bonken."
De sloten van het restaurant werden vanmorgen vervangen.
De sloten van het restaurant werden vanmorgen vervangen. © Waku Waku

'Intimiderende toon'

De gemeente stelt in een verklaring dat afgelopen donderdag een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren. Volgens de gemeente was sprake van "een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers". Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen. Maandagavond besloot de burgemeester dat het restaurant dicht moest toen er ondanks waarschuwingen toch weer gasten zaten.
In theorie is er een mogelijkheid dat Waku Waku weer open kan. "De horecagelegenheid is gesloten omdat gasten niet wordt gevraagd om een coronatoegangsbewijs. Als de ondernemer aangeeft dit toch te gaan doen en dit ook aannemelijk maakt, kan de sluiting worden opgeheven", laat een woordvoerder weten. Vooralsnog lijkt het er niet op dat de ondernemers van gedachten veranderen.

Naastgelegen restaurant sluit deuren

Het naastgelegen restaurant Kloek heeft besloten om vanavond niet open te gaan. "Dit is een erg verdrietig besluit maar door al deze commotie voor onze deur voelen wij ons hiertoe gedwongen. De keuze die Waku Waku maakt vinden we dapper, maar door de situatie voor onze deur twijfelen we of we de veiligheid van onze gasten en het personeel vanavond kunnen waarborgen. Heel vervelend dat we hierdoor omzet verliezen. We werken hard om onze gasten een leuke avond te bezorgen en waren erg blij dat dit weer kon."
Sympathisanten bij Waku Waku.
Sympathisanten bij Waku Waku. © ANP

Andere Utrechtse horeca

Volgens de Utrechtse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland zijn er in de stad nauwelijks ondernemers die weigeren te controleren op coronatoegangsbewijzen en verloopt de handhaving overwegend goed. Wel zijn er volgens de bond behoorlijk wat uitbaters van restaurants en cafés die het niet eens zijn met de maatregel, maar de meeste kunnen de inkomsten niet missen en kiezen ervoor om het coronatoegangsbewijs gewoon te controleren.
Rien van den Hoek van De Zaak is geen voorstander van het coronatoegangsbewijs, maar ervaart vooralsnog weinig problemen bij het handhaven. "En we controleren zelfs op het terras. We hebben af en toe te maken met mensen die bijvoorbeeld expres zonder coronapas naar de wc willen en dan met ons in discussie gaan, maar verder loopt het goed."
De uitbater van De Zaak heeft niet het idee dat er een breed gedragen antisfeer is onder Utrechtse horecaondernemers. "Er zijn zeker ondernemers die er niet achter staan, zoals ik zelf ook, maar je controleert toch, want de meeste ondernemers kunnen het zich helemaal niet permitteren om te sluiten."
Daan Smeltzer van onder meer Stan & Co ervaart ook niet veel weerstand. "We hebben een hartstikke leuk weekend gehad in onze zaken. Wij controleren en de gasten werken mee. Horecaondernemers zijn hier ook wel aan gewend. Bij alcohol doen we bijvoorbeeld een leeftijdscontrole."
Een andere Utrechtse horeca-uitbater wil liever anoniem blijven. Ook deze zaak controleerde niet op de coronapas, maar nu de eigenaar ziet wat er met Waku Waku gebeurt, wordt de mededeling hierover van de website gehaald. "Het is absoluut niet mijn regel. Ik ben het er niet mee eens, maar ik ga m'n bedrijf er niet voor op het spel zetten. Ik voelde me vrij om me erover uit te spreken maar nu niet meer."

Enquête

Uit de meest recente landelijke KHN-ledenenquête blijkt dat 41 procent van de horecaondernemers vindt dat het niet haar taak is het coronatoegangsbewijs te controleren. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Het is écht te veel gevraagd van ondernemers. De branche heeft een hele zware periode achter de rug en voor veel sectoren is er nog steeds geen tot nauwelijks perspectief. Ondertussen worden we 'gebruikt' om de vaccinatiegraad te verhogen en wordt het principe van gastvrijheid in haar ziel geraakt."