Eerste files door afsluiting A12 Utrecht, Rijkswaterstaat tevreden over verloop ochtendspits

Afsluiting van een toerit naar de A12, gisteravond.
Afsluiting van een toerit naar de A12, gisteravond. © ANP
UTRECHT - De afsluiting van de A12 bij Utrecht heeft tot files op de omleidingsroute via Gorinchem geleid. Volgens de verkeersdienst van de ANWB liep het verkeer vast op de A27 en de A15. Ook op regionale en lokale wegen was het drukker dan anders.
Rijkswaterstaat is "zeer tevreden" over hoe de eerste ochtend na de afsluiting is gegaan, aldus een woordvoerder. "Het is altijd maar afwachten hoe het gaat zijn in de spits, dat kunnen we alleen zien aan hoe het de eerste dag is verlopen. Of mensen zich aan de omleidingsroutes houden en of het iedereen heeft bereikt."
De NS heeft nog geen inzicht of de werkzaamheden op de trajecten tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam tot extra drukte heeft geleid. Cijfers over de aantallen reizigers volgen later in de week.
A12 negen dagen afgesloten

Rijkswaterstaat heeft de A12 naar Den Haag gisteravond afgesloten om onder meer een deel van het asfalt te vervangen. Het werk tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug duurt tot volgende week donderdag. De reguliere omleidingen leveren soms vertragingen tot een uur op, liet de dienst eerder al weten.

Tot 7 oktober 05.00 uur kunnen automobilisten die van Utrecht naar Den Haag willen beter omrijden langs Amsterdam via de A2, A9 en A4. Verkeer van Utrecht naar Rotterdam kan omreizen via de A2, A27 en A15.

Lees ook: Naar Rotterdam of Den Haag? Vermijd de A12, die is deels dicht

Nabil staat inmiddels al een tijdje te wachten op de carpoolplaats in Vianen. "Ik word opgehaald maar ze staan vast op de A27 bij Gorinchem. Morgen pak ik denk ik toch maar zelf de auto". Gelukkig krijgt hij een telefoontje. "Ze zijn er over vijf minuten".
Een lege A12 tijdens de ochtendspits.
Een lege A12 tijdens de ochtendspits. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Patrick Middelweerd buigt zich in Harmelen wat dichter naar het computerscherm met daarop de actuele files. "Het valt nog reuze mee, zelfs binnen Woerden is het nog rustig." Middelweerd is directeur van een vervoersbedrijf en heeft zijn werknemers extra vroeg op pad gestuurd. Samen met zijn collega houdt hij nu vanuit het kantoor de files in de gaten. "We hebben voorzorgsmaatregelen genomen, maar onze chauffeurs kwamen nu juist te vroeg aan."
"We moeten niet te vroeg juichen, want het is natuurlijk pas dinsdag", zegt Middelweerd. "Hopelijk is het geen stilte voor de storm".