Burgemeester sluit Utrechtse horecazaak die weigert mee te werken aan coronapas

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma sluit de horecazaak die afgelopen weekend moedwillig niet controleerde op het corona-toegangsbewijs. "De sluiting duurt zo lang checken op het corona-toegangsbewijs vereist is en de ondernemer blijft weigeren dat te doen", laat een woordvoerder weten.
Handhavers van de gemeente stelden afgelopen zaterdag vast dat het restaurant - dat dit al van tevoren had aangekondigd - inderdaad niet controleerde op de QR-code.

Waku Waku

Waarschijnlijk gaat het om het veganistische restaurant Waku Waku aan het Vredenburg. In het AD vertelden de eigenaren al dat zij niet van plan waren om te gaan controleren op het toegangsbewijs, ook al had de gemeente al meerdere keren contact opgenomen met het verzoek dat toch te doen. De gemeente wil dat niet bevestigen. Het restaurant zegt nog niet te kunnen reageren. Op dit moment is Waku Waku nog open.
De eigenaren van Waku Waku plaatsten twee weken geleden op Facebook een bericht waarin zij lieten weten niet mee te willen werken aan de coronapas. "Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd. Wij gaan hier dan ook NIET aan meewerken, want bij ons (was en) is iedereen welkom ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status", stelden zij.

Proces-verbaal

De gemeente laat in een verklaring weten dat er zaterdagavond een proces-verbaal is opgemaakt. "In gesprekken met de ondernemer is duidelijk geworden dat hij niet bereid is om de check op het corona toegangsbewijs alsnog toe te passen. Daarom heeft de burgemeester besloten de gelegenheid te sluiten."
Volgens de gemeente is deze beslissing "conform de lijn die de burgemeesters in het Veiligheidsberaad met elkaar hebben afgesproken, namelijk dat bij excessen direct tot sluiting kan worden overgegaan".