De coronapas en einde aan 1,5 meter: zo gaan we langzaam weer terug naar normaal

PROVINCIE UTRECHT - Komt vanaf zaterdag het oude normaal weer terug of blijven sommige coronaregels nog van kracht omdat we dat stiekem toch wel prettig vinden? Hoe dan ook, 25 september is de dag dat er een aantal maatregelen doorgevoerd worden en het is afwachten hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.
De opvallendste en zo niet belangrijkste coronaregel, anderhalve meter afstand houden, wordt geschrapt en verandert in een advies. De coronapas met QR-code doet zijn intrede en dat was een dag voor de invoering al het gesprek van de dag.
"Ik denk dat het heel onwennig is en heel erg wennen ook. Na zo'n lange tijd afstand houden en dan ineens weer dicht bij elkaar mogen zitten", vertelde een vrouw vrijdagochtend in een Leusdense sportschool. "Ik ben er altijd op rustige momenten maar voor de sportschool zelf is het natuurlijk top dat het allemaal weer op grote capaciteit mag."
Belangrijkste regels vanaf 25 september op een rijtje:

- 1,5 meter geschrapt, maar coronapas ingevoerd.
- Evenementen onder voorwaarden mogelijk.
- Mondkapjesplicht in openbaar vervoer.
- Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

Alles bij het oude

Je zou daarom verwachten dat ze bij Theo Meijer Sport Leusden op vrijdag druk zouden zijn met de voorbereidingen voor de grote dag, maar niets is minder waar. "Bij ons is alles op afstand en dat houden we voorlopig ook nog even zo. We willen graag met iedereen rekening houden. Het is denk ik makkelijker om anderhalve meter afstand te houden in plaats van dat we teruggaan en alles laten varen. Want we zijn er al ruim anderhalf jaar aan gewend", vertelt Rody Meijer, zoon van de baas.
Horeca, sportclubs en poppodia maken zich klaar voor nieuwe maatregelen
Met de coronapas en bijbehorende QR-code zijn ze bij de sportschool veel drukker. Want als je sport, heb je hem niet nodig, maar zodra je bij de bar een drankje wil doen na je training weer wel. Kortom, de regel is volgens Meijer heel omslachtig en lastig mee om te gaan. Daarom gaat hij er niet naar vragen. "Voorlopig nog niet bij ons. Nee, we vinden het lastig dat het met het sporten allemaal kan en dat we daar (red. horeca) dan moeten controleren. We vinden het gewoon moeilijk."
Leden van zijn sportschool snappen dat wel: "Ik zit in het bestuur van de golfvereniging en wij lopen tegen precies hetzelfde aan", zegt een man op een loopband. "Niemand snapt het."

Party party

Bij restaurant en feestlocatie De Mof in Leusden weten ze ook nog niet echt wat ze met de nieuwe maatregelen aan moeten. Reden voor blijdschap of toch niet? "Ja en nee, er is natuurlijk een hoop weerstand. De één zegt: laten we die anderhalve meter afstand erop houden en haal die check er maar vanaf. Maar er zijn ook een hoop mensen die niet getest of gevaccineerd willen worden. Dus ja, er is een beetje een tweesplitsing in Nederland", vertelt eigenaar Bart-Jan van de Weide.
Feitjes over de coronapas:

- Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud.
- Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.
- Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen.
- Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.

En hoe ga je daar als eigenaar van een horecazaak mee om? Van de Weide heeft toch maar besloten om te controleren. Om de simpele reden dat hij na de moeilijke coronatijd, het niet nog moeilijker wil krijgen. "We gaan het zekere voor het onzekere nemen. Wij gaan de mensen bij de ingang de QR-code afnemen en dan hoeven we niet meer de check bij de toiletten te doen. Wij doen maar wat de wet ons voorschrijft, of we het er mee eens zijn is een tweede. We nemen het maar voor lief."
Het liefst ziet hij alles weer zo worden als vroeger, terug naar het oude normaal: "Dat je gewoon weer kan doen waar je je vak voor bent begonnen, gastvrijheid bieden en niet mensen allemaal moeten gaan controleren."
Bart-Jan van de Weide bij zijn zaak De Mof.
Bart-Jan van de Weide bij zijn zaak De Mof. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Scannen

Bij het Beauforthuis, een klein muziektheater met aansluitende horecagelegenheid in Zeist, verwachten ze niet zoveel van de nieuwe maatregelen te gaan merken. "Mensen zitten hier op een heel groot terras, dus wij merken er niet zoveel van. Ik ben wel blij met de versoepelingen maar voor ons maakt het niet zoveel uit", zegt directeur Lidwien Vork.
Ze zijn op dit moment bezig om het terras te vergroten zodat ze er nog meer mensen kunnen ontvangen. Want hoe meer mensen er buiten genieten van een drankje en een hapje, hoe minder gezeur er binnen kan ontstaan. "Het ziet er hier een beetje festivalachtig uit. We proberen een sfeer te creëren dat corona helemaal niet bestaat. We hebben ons er altijd op gericht om niet zo'n corona-sfeertje te creëren. Dit is gewoon een hele goede mogelijkheid dat je hier onbevangen zijn kan."

Coronapas

En dan nog even terug naar de coronapas die je nodig hebt om toch naar de wc te gaan als je buiten op het terras zit. Vork: "Wij hebben het grote geluk dat die toiletten bij ons aan de buitenzijde zitten. Dus je hoeft helemaal niet naar binnen. Je kan echt buiten naar de toiletten hier."
Dat is wel een grote opluchting voor het Beauforthuis, want ook daar heeft coronavirus er aardig ingehakt, vertelt Vork. "Ik word er ontzettend moe van. Iedereen heeft een mening en iedereen weet het beter. Over het algemeen heb ik wel mijn woordje klaar maar nu heb ik gewoon geen mening. Ik probeer gewoon het leven zo aangenaam mogelijk te maken."
En daarom wordt de heropening van het kleine muziektheater vanaf zaterdag dan ook voorzichtig aangepakt. "Wij voelen ons er comfortabel bij omdat toch een beetje rustig aan te pakken, dus wij gaan naar 75 mensen. En we merken ook bij het publiek dat ze wat huiverig zijn, dus we houden graag lekker nog een beetje ruimte."
Bij het Utrechtse TivoliVredenburg willen ze het juist weer groots aanpakken. Ze balen er eigenlijk van dat ze vanaf zaterdag voor 75 procent open mogen en niet voor de volle 100 procent.
"Ik kan het me bijna niet voorstellen maar ik heb heel veel zin om te zien hoe morgen hier vijfhonderd man uit z'n dak gaat", zegt woordvoerder Charlotte Waskowskij. "Het kost wel meer tijd. Normaal gesproken scannen we alleen een ticket maar nu moeten we een QR-code scannen, een legitimatiebewijs checken en daarna nog het toegangsticket scannen. Dus het kost wel meer tijd per bezoeker." TivoliVredenburg heeft extra personeel ingezet om te zorgen dat alles goed doorloopt.