Nederlands Film Festival vandaag van start in Utrecht

UTRECHT - Het Gouden Kalf staat weer op de Neude en de rode loper ligt klaar. Vanavond begint in Utrecht de 41ste editie van het Nederlands Film Festival. Het festival duurt tot en met 2 oktober.
Nederlands Film Festival vandaag van start in Utrecht
"We hebben maar liefst 103 filmpremières", vertelt festivaldirectrice Silvia van der Heiden. Daarvoor hoef je niet perse naar de bioscoop, maar ze zijn net als vorig jaar ook online te bekijken. De openingsfilm is "Mijn vader is een vliegtuig" van Antoinette Beumer. Die film is, net als zes andere premières, ook te zien in filmzalen in andere steden, buiten Utrecht.
Van der Heiden: "Met de premières in de Nederlandse filmtheaters en bioscopen willen we publiek van Groningen tot Middelburg de mogelijkheid bieden om als eerste een premièrefilm in de buurt bij te wonen. We komen naar het publiek toe, in het land, in Utrecht en uiteraard ook online met een speciaal festivalaanbod!"
Volgens de festivaldirectrice was het "een raar filmjaar", met bioscopen die lang dicht waren vanwege corona. Het heeft wel als voordeel dat er nogal wat films op de plank lagen die nu voor het eerst te zien zijn op het festival. Een tip wil ze vanochtend op Radio M nog niet geven, want "er zijn te veel mooie dingen te zien". Wel kan ze iedereen aanraden de wandelapp te downloaden en 's avonds op pad te gaan door de stad.
"We hebben een wandelapp langs alle filmroutes in Utrecht, dat zijn plekken in Utrecht waar films zijn opgenomen. Waar dit jaar ook projecties in de avonduren te zien zijn. Ik denk dat dat de stad nog extra gaat opfleuren."
Het hele programma is te zien op de website van het Nederlands Film Festival.