Scholieren in Utrecht de straat op voor meer actie tegen klimaatverandering

© Jiri Glaap/RTV Utrecht
UTRECHT - Scholierenbeweging Fridays for Future organiseert vandaag weer een zogenoemde klimaatstaking om te pleiten voor meer actie tegen klimaatverandering. In tientallen landen worden demonstraties gehouden. Fridays for Future komt voort uit de klimaatstakingen van activist Greta Thunberg.
In Nederland komen de actievoerders in de middag bijeen op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ze noemen het "schandalig dat er zo weinig wordt gedaan".
Jaarbeursplein, decor van de klimaatstaking
"Wij als minderjarigen kunnen niet stemmen", zegt de 16-jarige actievoerder Tobias Wolff uit Utrecht. "De enige manier om onze standpunten en zorgen te uiten is door de straat op te gaan. We doen dit ook op een schooldag, omdat we de klimaatcrisis en een oplossing daarvoor belangrijker vinden dan een dagje school. We zitten op school voor onze ontwikkeling, voor onze toekomst, maar daar hebben we niks meer aan als we geen toekomst hebben om in te leven."

Opwarming

Volgens de scholieren laat het meest recente rapport van het wetenschappelijke klimaatpanel IPCC er geen enkele onduidelijkheid over bestaan dat het "tijd is voor radicale veranderingen". Het IPCC, waar honderden klimaatwetenschappers uit tientallen landen aan bijdragen, liet vorige maand in een vuistdik rapport zien dat de aarde in ongekend tempo opwarmt. Al binnen de komende 20 jaar kan de grens van 1,5 graad toename worden overschreden.
Naarmate de temperatuur verder stijgt, groeien de gevolgen. IJskappen smelten, de zeespiegel stijgt, extreem weer komt steeds vaker voor en meer gebieden verdrogen. Volgens de wetenschappers is de invloed van de mens inmiddels "overduidelijk". Door onze uitstoot is de concentratie CO2 in de atmosfeer enorm gestegen. Omdat CO2-moleculen warmte vasthouden, leidt dat tot opwarming.
Scholieren gaan de straat op voor het klimaat.
Scholieren gaan de straat op voor het klimaat. © Jiri Glaap/RTV Utrecht

Water-bij-de-wijnbeleid

Hoewel het demissionaire kabinet 6,8 miljard euro uittrekt voor klimaatbeleid, vindt Fridays for Future dat veel meer nodig is. "Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we gewoon meer van hetzelfde water-bij-de-wijnbeleid", stelt de jongerenorganisatie. "Zo poldert de politiek de polder weg."
Of de spijbelactie van de jongeren nog een staartje krijgt verschilt van school tot school, zegt Tobias Wolff. "Sommige schoolleidingen zijn sympathiek, maar die van mij niet zo erg. Ik word gewoon keihard afgerekend en moet dubbel nablijven. Maar ik vind het een kleine prijs om te betalen voor de actie die we doen."