Burgemeester Dijksma ziet geen nut in manifest voor legale softdrugs

© RTV Utrecht
UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een manifest over het legaliseren van softdrugs niet ondertekend. Ze denkt namelijk dat dat weinig zin heeft. Maar mocht de raad graag willen dat haar handtekening eronder komt, dan is zij daartoe bereid. Dat zei ze vandaag tijdens het wekelijkse vragenuur van de Utrechtse gemeenteraad.
In het manifest roepen bijna veertig Nederlandse burgemeesters de onderhandelaars voor een nieuwe regering op, om het produceren van softdrugs te legaliseren. De gedachte is om op deze manier de georganiseerde criminaliteit een slag toe te brengen.

Progressieve benadering

Utrecht pleit al jaren voor een versoepeling van de wetgeving rond softdrugs. Zo wil de gemeente graag meedoen aan een experiment waarbij legaal wiet gekweekt wordt. Dijksma denkt dat het ondertekenen van het manifest niet helpt, maar als de raad het graag wil, zou ze best een handtekening willen zetten. "Als de raad zegt dat het belangrijk is dat we dit geluid laten horen, dan ben ik vanzelfsprekend bereid om dat te doen. Al denk ik niet dat dit de grootste stap is, die we in dit dossier moeten zetten", betoogt de burgemeester.
Dijksma reageert daarmee op vragen van Has Bakker van D66. Die verbaasde zich over het ontbreken van de handtekening van Utrecht onder het manifest. "Utrecht kent een lange traditie van een realistische en progressieve benadering van het drugsvraagstuk", zei hij tijdens het vragenuur.
Als de raad zegt dat het belangrijk is dat we dit geluid laten horen, dan ben ik vanzelfsprekend bereid om dat te doen
Burgemeester Sharon Dijksma (PvdA)
De burgemeester denkt dat de nieuwe regering in Den Haag eerst overtuigd moet worden dat het legaliseren nuttig is, en die overtuiging bereik je niet met een manifest, maar met de uitkomsten van een experiment. "Geef mij ruimte voor een eigen geluid", zei de burgemeester. "Dat is beter dan 'preaching for the converted'. Dat is wat we op dit dossier te lang doen." De burgemeester daagt de raad uit om binnenkort een echt debat te houden over de problematiek van de softdrugs. Dat zou dan voor de kerst moeten plaatsvinden, denkt ze.