Vuurwerkshow, drones of een buurtborrel: hoe gaat de Utrechtse jaarwisseling eruit zien?

UTRECHT - Een lichtshow, met z'n allen aftellen of gewoon een borrel in de wijk. Hoe wordt Utrechts Oud en Nieuw volgend jaar? Deze jaarwisseling is het misschien wel de laatste keer dat inwoners zelf vuurwerk mogen afsteken. De gemeente werkt naar een vuurwerkverbod toe vanaf 2022.
"Je moet persé vuurwerk en oliebollen hebben. Dan is het Oud en Nieuw", zegt een jongeman stellig. De eerste reactie van de meeste Utrechters op straat is dat ze tijdens de jaarwisseling toch wel echt vuurwerk willen zien. Zonder vuurwerk geen Oud en Nieuw. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een vuurwerkshow. Maar de gemeente wil ook kijken naar alternatieven zonder vuurwerk.
Hoe ziet de jaarwisseling in Utrecht eruit zonder vuurwerk? We vroegen het op straat
Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt de mogelijkheden om een centraal evenement te organiseren, zoals bijvoorbeeld een grote show. Maar, dat is kostbaar en vraagt nauwe samenwerking met andere organisatoren van evenementen tijdens de jaarwisseling. In 2022 wil de gemeente samen met ondernemers en inwoners kijken wat er kan.
Nog liever ziet de gemeente vuurwerkvrije alternatieven ontstaan vanuit buurten en wijken. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk, maar denk aan een "lichtshow, buurtfeest, buurtborrel of gezamenlijk aftelmoment", zegt Heleen de Boer van GroenLinks. De partij is groot voorstander van een vuurwerkverbod in de stad.
Dat een centraal evenement duur is, hoeft niet persé een probleem te zijn, zegt De Boer. "De negatieve gevolgen van vuurwerk kosten de maatschappij ook heel veel dus kun je als gemeente ook best geld steken in een alternatief." Toch denkt De Boer zelf liever aan buurtactiviteiten. "Want waar wil je zoiets groots dan organiseren."
Heleen de Boer (GroenLinks) over een vuurwerkverbod in Utrecht
"Vergeet de moderne alternatieven niet", zegt Maarten Koning namens D66. Hij stuurt een filmpje door van een droneshow in Shanghai. "Dat is ook milieuvriendelijker en zoiets heeft daarom onze voorkeur."
Overigens is D66 niet zo stellig over het vuurwerkverbod als GroenLinks. "Ik vraag me af of het kan worden gehandhaafd, daar hebben wij wel zorgen over." Koning vraagt zich af of een lokaal vuurwerkverbod nog wel zoveel toevoegt, met name omdat het lastig te handhaven is. "Er is al heel veel wat nu niet mag qua vuurwerk."

Buurtfeestje

Kleinschalige bijeenkomsten op wijk- en buurtniveau, kunnen eventueel rekenen op geld uit het Initiatievenfonds van de gemeente. En ach, dat kan ook best leuk zijn, zegt iemand op straat. "Als elke wijk een leuk buurtfeestje organiseert is dat best gezellig. Lekker genieten samen, sfeertje..."
Voorbijganger Jari vraagt zich af of het verbod op vuurwerk wel gaat werken. Hij denkt dat de gemeente het beste iets groots kan organiseren en ziet kleine buurtfeestjes niet zo zitten. Het is natuurlijk de vraag wie zoiets dan op zich gaat nemen. "Als een wijkcentrum dat doet, lijkt me dat best leuk", zegt Maartje die met haar vriendin door de stad loopt. "Maar dan zou het wel fijn zijn als de gemeente helpt bij de organisatie."
Een stel op leeftijd wil ook best reageren op dat vuurwerkverbod. "Het komt allemaal neer op een hapje, een drankje en met elkaar kunnen praten", zegt hij. "Maar zonder vuurwerk"? Vraagt zij. "Er is geen vuurwerk bij nodig", antwoordt haar echtgenoot. Het blijft even stil. "Oké".