Utrechts gezin uitgeweken van vulkaaneiland La Palma naar veilig buureiland Tenerife

De rij voor de boot van La Palma naar Tenerife.
De rij voor de boot van La Palma naar Tenerife. © Ninke van Leeuwen en Bob van den Engel
UTRECHT - Het Utrechtse gezin dat klem kwam te zitten tussen de vulkaanuitbarstingen op het Canarische eiland La Palma is inmiddels uitgeweken naar buureiland Tenerife. Bob, Ninke en hun 1-jarige zoontje zijn dus veilig, maar wachten nu op reisorganisatie TUI om te horen wanneer ze een vlucht naar huis kunnen pakken.
Het gezin kwam zondag opeens terecht in een rampenfilm toen de Cumbre Vieja-vulkaan na een serie aardbevingen uitbarstte. De stroom lava die daarop vrijkwam, vernietigde huizen van bewoners, en maakte een einde aan wat tot dan toe een zorgeloze vakantie was. Bob: "We zaten bij het zwembad. Je zag een enorme wolk ontstaan die er enorm raar uitzag en toen zeiden we al: 'Dit moet die vulkaan zijn.'"
Het stel besloot meteen in actie te komen en uit te wijken naar de noordkant van het eiland. Daar lukte het om contact te krijgen met reisorganisatie TUI. "Die heeft ons naar een hotel in het zuiden gehaald waarvan ze zeiden dat het veilig was, maar die in de rook van de vulkaan lag en waar ze zeiden: 'Kom niet teveel buiten en houd je mondkapje op.' Dus dat voelde niet goed. Daar zijn we met de huurauto iets eerder vertrokken."
De tekst gaat door onder de foto.
Het gezin nam deze foto van de vulkaanuitbarsting op La Palma.
Het gezin nam deze foto van de vulkaanuitbarsting op La Palma. © Ninke van Leeuwen en Bob van den Engel
Het gezin nam daarop de boot naar Tenerife. "Het was goed geregeld maar ik vraag me af of die boot ooit zo vol is geweest." Want niet alleen toeristen ontvluchtten het eiland, ook de bewoners die alles kwijt zijn geraakt, pakten de boot. "Die auto's zaten vaak vol met een bankstel of een kast die mensen nog hadden kunnen redden. Dat was echt schrijnend om te zien."
Inmiddels zit het gezin dus veilig op Tenerife te wachten op nieuws wanneer ze naar Nederland kunnen. "Je wil gewoon zo snel mogelijk naar huis met wat er daar gebeurd is. Het is heel raar om daar te zitten als toerist terwijl je ziet dat van iedereen de huizen worden vernietigd." Het wachten is nu op reisorganisatie TUI. "Elke keer krijgen we te horen dat het niet lukt om een vlucht te regelen. Dus we wachten elke keer af tot het wel een keer lukt. Maar wij krijgen inmiddels geen contact meer met ze."
Door de lavastromen op het eiland moesten 6000 van de 83.000 mensen die op het eiland wonen, worden geëvacueerd en werden al 320 gebouwen verwoest. Op het eiland waren toen tientallen Nederlandse toeristen aanwezig.
Bon, Ninke en zoontje op La Palma.
Bon, Ninke en zoontje op La Palma. © Ninke van Leeuwen en Bob van den Engel