Vrijwilligers helpen Utrechters al 35 jaar met hun Nederlands: 'Als je de taal begrijpt kun je je vleugels beter spreiden'

UTRECHT - Wat doe je als je uit een ander land komt, de Nederlandse taal nog niet machtig bent en je wordt uitgenodigd voor een 'kringverjaardag'? Of je krijgt een brief van de huisarts waarvan je niet weet of je er op moet reageren? Al 35 jaar probeert de Utrechtse vrijwilligersorganisatie Taal Doet Meer mensen in zulke situaties te helpen door hun Nederlands bij te spijkeren.
Vrijwilligers van Taal Doet Meer helpen de taalontwikkeling bij mensen door huiswerkbegeleiding, voorlees-sessies bij ouders en kinderen en taalcafés. Volgens vrijwilliger Sifra van de Water kan iedereen aankloppen voor hulp. "Wij hebben projecten rondom de Dom en door heel Utrecht heen waar wij taalontwikkeling bij van oorsprong anderstaligen helpen ontwikkelen. En het is voor alle leeftijden: van nul tot 99 jaar oud zijn er projecten."
Het 35-jarig bestaan werd gevierd met een wandeling naar de Dom
Het 35-jarig bestaan werd gevierd met een wandeling naar de Dom © Joris Louwes

'Vleugels spreiden'

Volgens Van de Water is het belangrijk om mensen te informeren over de Nederlandse taal en tradities. "Als je de taal begrijpt dan kan je jouw vleugels beter spreiden en heb je meer kans bij bijvoorbeeld solliciteren, of als je een brief krijgt van de peuterspeelzaal of de huisarts."
Het is meer dan alleen kleine dingetjes.
Sifra van de Water, vrijwilliger Taal Doet Meer
Want mensen die zijn opgegroeid met een andere taal en die nu met hun gezin in Nederland wonen ervaren regelmatig problemen, merkt de vrijwilliger. "Je hoort van ouders dat ze het lastig vinden dat hun kind de taal goed spreekt maar dat ze er zelf moeite mee hebben. Het is dan moeilijk om met hun kind te praten. Maar het is ook ingewikkeld als er bijvoorbeeld andere kinderen komen spelen en je er niet mee kan communiceren. Hoe maak je dan afspraken met die kinderen of andere ouders? Dus het is meer dan alleen kleine dingetjes."
Taal Doet Meer bestaat 35 jaar
Taal Doet Meer bestaat 35 jaar © Joris Louwes
Taal Doet Meer maakt zo dus al 35 jaar mensen wegwijs in het Nederlands. Dat jubileum werd gisteren gevierd met een wandeling vanuit verschillende plekken in de stad naar de Dom. Het exacte programma? Geen kringverjaardag maar een surprise party, vertelde Van de Water van te voren op Radio M Utrecht. "Ik weet dat we gaan wandelen naar de Dom, en dat er daar bedrijven en deelnemers zijn die meedoen aan Taal Doet Meer, maar ik laat me verrassen!"