Na anderhalf jaar weer een beurs in de Jaarbeurs: mét coronapas, en anderhalve meter

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Na anderhalf jaar weer een beurs in de Jaarbeurs: mét coronapas, en anderhalve meter. Met een slag op de gong luidde burgemeester Sharon Dijksma vanochtend de opening van de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs in. Het is de eerste beurs in het beursgebouw sinds het uitbreken van de coronapandemie. "Veel gelukkige gezichten, mensen aan het werk, er lopen weer duizenden mensen rond: dat willen we graag weer", aldus directeur Albert Arp.
De Jaarbeurs-hallen stonden maandenlang in het teken van de grootschalige vaccinatiecampagne, maar vandaag en morgen gaat alles wat je er ziet over de openbare ruimte. Waar standhouders onder meer duurzame straatverlichting en innovatieve bakstenen aan de man proberen te krijgen, is het publiek allang blij dat ze weer een beurs kunnen bezoeken. "Heerlijk, eindelijk weer eens een keer", stelt een van hen. "Je merkt dat je makkelijker kunt netwerken en connecties kunt leggen op deze manier", zegt een ander.
Na anderhalf jaar weer een beurs in de Jaarbeurs: mét coronapas, en anderhalve meter

Coronapas

Maar voordat ze zich daarmee bezig kunnen houden, wacht hen een nieuwe manier van binnenkomst. Ze hoeven niet alleen hun ticket te laten scannen, maar moeten dat ook doen met hun toegangsbewijs via de Coronacheck-app. Je komt alleen binnen als je gevaccineerd, negatief getest of van corona hersteld bent.
De maatregel gaat eigenlijk zaterdag pas in, als ook de anderhalve meter wordt losgelaten, maar de Jaarbeurs kiest ervoor nu al met het bewijs te gaan werken. "Veiligheid en het gevoel van veiligheid bij onze bezoekers vinden wij het allerbelangrijkst", stelt Arp. "Onze overheid heeft de tijd gegeven tot 25 september om daarop in te richten, wij kunnen dat gelijk doen."

'Zolang het moet, moet het'

De beursbezoekers, die veelal ambtenaren zijn, geven aan het prima te vinden om voor binnenkomst een coronapas te laten zien. "Misschien als we dit eerder hadden kunnen doen, hadden we ook eerder beurzen kunnen organiseren", zegt een vrouw die kunstgras recyclet. "Zolang het moet, moet het. Maar als het straks weer zonder kan, zou ik dat nog geweldiger vinden", zegt een ander. En: "Het leek wel een gevangenis voordat je binnenkwam", lacht iemand. "Dat hoort erbij."
De Vakbeurs Openbare Ruimte is er vandaag en morgen nog. Zaterdag, als de anderhalve meter vervalt en de coronapas officieel verplicht is, staat de Jaarbeurs in het teken van Werelddovendag.