Celstraf en tbs met dwangverpleging voor gewelddadige verkrachter (40)

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De 40-jarige Ghanees Collins A. is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt bewezen dat A. zich vorig jaar op één avond schuldig heeft gemaakt aan verkrachting, mishandeling, poging tot zware mishandeling en aanranding.
A. sloeg toe in de nacht van 24 op 25 april 2020 bij het Lepelenburg. Een jonge vrouw werd daar uit het niets door hem aangevallen. Ze liep rond middernacht na een bedrijfsborrel naar huis toen ze door A. werd meegesleurd, die haar tussen twee auto's hard op haar gezicht begon te stompen.
"Ik moet dit maar ondergaan en wachten tot het voorbij is", dacht zij voor zij het bewustzijn verloor. Toen zij bijkwam, wankelde de zwaar toegetakelde vrouw met haar laatste krachten naar haar huis in de Gansstraat.
Op blote voeten, met een kapotgeslagen gezicht en gescheurde kleren kwam zij thuis. Haar telefoon, bankpas en sieraden was zij kwijt. Haar geschokte huisgenoten belden direct de politie.

Gegil

Kort na het incident op het Lepelenburg kreeg de politie de melding dat in de nabijgelegen Eligenstraat nog een jonge vrouw was aangevallen. Een studente die na een feestje naar huis liep, werd vanuit het niets door een man besprongen, op de grond gegooid en hard in haar gezicht gebeukt. De man greep haar borst vast, maar doordat zij ijzingwekkend begon te gillen werden buurtbewoners gealarmeerd en ging hij er vandoor.
Een buurtbewoonster die het gegil hoorde en beneden ging kijken wat er aan de hand was, zag de verdachte lopen. Voor ze iets kon zeggen viel hij ook haar aan. Ze werd in haar hal tegen de trap gegooid en in haar gezicht gestompt. Zij verzette zich fel en trok een pluk haar uit het hoofd van haar belager. Toen hij een vinger in haar mond duwde, beet zij hem tot bloedens toe. Hij sloeg op de vlucht toen haar man naar beneden kwam.
Korte tijd later werd A. door de politie aangehouden in de buurt van het Centraal Station.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Drie weken geleden gaf A. in de rechtbank aan dat hij zich niets kon herinneren van de verkrachting en mishandelingen. Hij zou die dag twee flessen wijn en zes flesjes bier hebben gedronken en daarnaast crack-cocaïne en wiet hebben gebruikt. A. zegt dat hij alleen nog weet dat hij 's ochtends in de politiecel wakker werd.
A. werkte niet volledig mee aan observatie in het Pieter Baan Centrum, maar volgens de deskundigen daar is hij door meerdere stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar. De rechter ging hierin mee.
Omdat de verblijfsvergunning van A. is verlopen, moet hij eigenlijk als ongewenst vreemdeling het land moeten worden uitgezet. Een gevangenisstraf gevolgd door tbs is daarom de meest passende straf, aldus de rechtbank.