Aftrap van project 'Utrecht Dementievriendelijk' in Griftpark

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - Sinds vandaag prijkt een vrolijk uitziend bankje in het Utrechtse Griftpark. Hij springt meteen in het oog, zo tussen de speeltuin en de kinderboerderij in. Blauwe vergeet-mij-nietjes in de vorm van mozaïek, gecombineerd met mooie gele steentjes. "Ik hoop dat dit een ontmoetingsplek wordt voor jong en oud", zegt Marianne Gloudi van Alzheimer Nederland.
De onthulling van het bankje is meteen de aftrap van een groot project: Utrecht Dementievriendelijke Gemeente. Want, er moet nog heel wat gebeuren voor de stad écht dementievriendelijk is zegt Marianne. "Wij willen allerlei soorten beroepen zoals winkelpersoneel en boa's trainen zodat ze weten wat dementie is. Dat maakt het leven voor mensen die gewoon in onze stad rondlopen heel veel fijner."
Nu gaat het nog vaak fout, zegt Marianne. "Je ziet het bij balies heel erg mis gaan en dat is zo jammer. Het doet pijn als mensen niet begrepen worden en dat is wat wij willen voorkomen." Personeel wordt wel getraind, maar wanneer medewerkers worden vervangen verdwijnt de kennis al gauw.

Utrecht dementievriendelijke Gemeente

Het project is een vijfjarenplan. De gemeente kiest voor een aanpak per wijk, te beginnen met de wijk Noordoost. Behalve de trainingen voor mensen die eventueel met dementie te maken krijgen, komen er ook lespakketten voor basisscholen beschikbaar.
Het project is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, Gemeente Utrecht, mensen met dementie, mantelzorgers, allerlei instellingen, professionals en studenten van de Hogeschool Utrecht.
Het bankje in het Griftpark is een idee van Anne Sikma, die communicatie studeert aan de Hogeschool Utrecht. Sikma werkte samen met haar nicht Myrthe die ook aan de Hogeschool Utrecht studeert. Anne en Myrthe gingen langs bij het Odensehuis in Utrecht en spraken daar met mensen met dementie. Zo ontstond het idee om het bankje te versieren met vergeet-mij-nietjes.
"Ik zou het heel mooi vinden als mantelzorgers en mensen met alzheimer of dementie bij het bankje samenkomen.", zegt Anne Sikma. Haar oma heeft alzheimer gehad en dat maakt dat Anne zich persoonlijk betrokken voelt bij het onderwerp. "Het maakt het extra speciaal dat dit bankje er nu staat", zegt ze.