Advocaat kroongetuige Nabil B.: OM blundert met veiligheid

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft tegen de afspraken in persoonlijke informatie van en over de kroongetuige toegevoegd aan het strafdossier in het liquidatieproces Marengo. Het gaat om chatberichten tussen B., familieleden en medegedetineerden, schrijft de Telegraaf. De advocaat van B. noemt het "uitermate onverantwoordelijk" en "een veiligheidsbreuk".
De berichten komen van de iPhone die B. stiekem in zijn cel had en zijn volgens advocaat Peter Schouten vanmorgen toegevoegd aan het strafdossier. Ze zijn daardoor ook te lezen door medeverdachten en hun advocaten. Eerder blunderde het OM al door per ongeluk een foto van de kroongetuige aan het dossier toe te voegen.

Opheldering gevraagd

Schouten heeft direct per brief opheldering gevraagd van de officier van justitie die verantwoordelijk is voor het getuigenbeschermingsprogramma waar Nabil B. in zit. Ook wil hij dat alle laptops worden teruggehaald. De berichten staan op laptops die aan alle advocaten in het proces zijn uitgedeeld.
Schoutens' collega Onno de Jong noemde het Marengo-proces afgelopen week al "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit". De omvangrijke strafzaak draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder is onder hoogspanning komen te staan door de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur Peter R. de Vries.
B. dreigde eerder vanwege zorgen om zijn veiligheid en de moeizame relatie met het OM om te stoppen met zijn rol als kroongetuige. De Volkskrant schreef vanmorgen dat de verhoudingen op een gegeven moment dusdanig slecht waren, dat het OM dreigde met onaangename en onveilige maatregelen tegen B., zijn familie en advocaten.
Morgen gaat het proces verder in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.