Utrechts gezin op de vlucht voor vulkaanuitbarsting op La Palma: 'Een heel bizarre gewaarwording'

UTRECHT - Vuur, rook en kolkende lava, de vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma is nog steeds in volle gang. Bob, Ninke en hun 1-jarig zoontje uit Utrecht hebben het met hun eigen ogen gezien en konden zichzelf net op tijd in veiligheid brengen.
"Het is heel bizar, de ergste spanning is voorbij. Het is nu meer de onzekerheid waarmee we zitten. We zitten nu echt in de afwachtmodus", vertellen Bob en Ninke, beiden 35, vanuit La Palma. "Het hotel is gisteren gesloten en geëvacueerd. We hebben nog snel onze spullen kunnen pakken, maar er zijn hier ook Nederlanders die nog in hun zwemkleding zitten."
Ninke beschrijft wat ze ziet tijdens hun vlucht naar het noorden

Uitbarsting

Zondag rond 15.15 uur lokale tijd begon de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan. Voorafgaand aan de uitbarsting hadden wetenschappers een reeks aardbevingen geregistreerd met een kracht van 3,8 op de schaal van Richter in het nationale park waar de vulkaan ligt en die trillingen waren Ninke ook al opgevallen.
"Maandagochtend voelde ik een trilling. Toen dachten we al, mogelijk is er iets aan de hand. Je houdt het in de gaten maar je denkt niet dat er echt iets gaat gebeuren. Maar dat de vulkaan dan toch ineens ontploft is een hele bizarre gewaarwording", vertelt ze.
Een overzicht van La Palma en de evacuatie.
Een overzicht van La Palma en de evacuatie. © ANP
Het koppel en hun zoontje wilde op de dag van de uitbarsting gaan wandelen, maar ze zijn heel blij dat ze dat toch niet hebben gedaan. Ninke: "We wilden gaan wandelen bij de vulkaan maar zijn daar weggegaan vanwege slecht weer."
Ze zaten bij hun hotel aan de westkant van het eiland, zes kilometer vanaf de vulkaan, toen ze het voor hun ogen zagen gebeuren, vertelt Bob. "We zaten bij het zwembad. Je zag een enorme wolk ontstaan die er enorm raar uitzag en toen zeiden we al: dit moet die vulkaan zijn."

Op de vlucht

Het Utrechtse gezin bedenkt zich geen moment en pakt vervolgens alle spullen bij elkaar en gaat er met hun auto vandoor. Richting het noorden, maar nog iets verder dan de autoriteiten aangeven op dat moment.
"We dachten toen al, het gaat overspoeld worden", zegt Bob. "We hebben zelf vakantiehuizen en hotels gebeld. We hebben er 40 á 50 gesproken en uiteindelijk hadden we er eentje waar Engels werd gesproken en we een nacht mochten blijven."
Gisteravond toen Bob en Ninke na uren zoeken eindelijk een huis hadden gevonden met hun medevluchtelingen Samir en Valerie.
Gisteravond toen Bob en Ninke na uren zoeken eindelijk een huis hadden gevonden met hun medevluchtelingen Samir en Valerie. © Ninke van Leeuwen en Bob van den Engel

TUI

Het Utrechtse stel is op vakantie met TUI. Maar de reisorganisatie heeft hen niet geholpen met de evacuatie en dat zit ze niet lekker. "Communicatie verloopt niet heel goed, we worden niet op de hoogte gehouden. Zodra je buiten het gebied bent, ben je op jezelf aangewezen. De reisorganisatie heeft geen idee wat ze moeten doen."
Op dit moment zitten ze veilig in het Noorden en wachten ze af op wat komen gaat. Ze hadden een week vakantie erop zitten en nog een weekje te gaan. Bob: "Je hoort non-stop gerommel en 's nachts zie je ook die rode gloed. Het is en was vooral gister echt spannend, maar nog steeds hebben we die adrenalinerush."
Bob, Ninke en hun zoontje aan het begin van de vakantie.
Bob, Ninke en hun zoontje aan het begin van de vakantie. © Ninke van Leeuwen en Bob van den Engel