Ouderen worstelen nog steeds met QR-code: 'Het gele boekje zou een uitstekende mogelijkheid zijn'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het regent vragen en klachten bij ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB. Komend weekend moet je namelijk een QR-code kunnen laten zien als je bij een museum, bioscoop of restaurant naar binnen wil komen en met name ouderen hebben vaak moeite om zo'n coronabewijs te downloaden of uit te printen.
"Ook mensen die enigszins vaardig zijn, hebben er moeite mee. Zelfs op een telefoon van 5 jaar of ouder kun je de coronapas al niet downloaden", vertelt Renate Evers van de ANBO. De 89-jarige Nammy Brinksma uit Leidsche Rijn heeft niet eens een smartphone en kan haar coronapas dus niet digitaal verkrijgen. "Nee, ik ben een digibeet. Ik houd me er ook niet mee bezig. Terwijl dat wel verstandig zou zijn, want het gaat allemaal die kant op."

1 miljoen digibeten

Volgens de ouderenbonden zijn er in heel Nederland ongeveer een miljoen mensen die niet digitaal vaardig genoeg zijn om de corona-app te downloaden. Het alternatief zou kunnen zijn dat ze hun QR-code op papier opgestuurd krijgen. "Er is daarvoor een telefoonnummmer dat je kunt bellen, maar ouderen staan soms lang in de wacht en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk hebben senioren heel veel geduld moeten hebben", zegt Gusta Willems van ouderenbond KBO-PCOB. "Bovendien moet je een aantal dagen wachten voordat je zo'n papieren bewijs opgestuurd krijgt. Spontaan naar het museum of restaurant is er dan niet bij dus."

Gele boekje

Een alternatief voor de QR-code is er wel. Het 'gele boekje' wordt veel genoemd. Daarin worden alle vaccinaties die je hebt gekregen geregistreerd. "Die gebruik je ook als je naar het buitenland gaat. Dat boekje hebben vele mensen thuis liggen en daarin hebben ze vaak ook hun coronavaccinatie staan. Dat zou een uitstekende mogelijkheid zijn." Maar van het gele boekje heeft minister De Jonge al gezegd dat het geen officieel vaccinatiebewijs is.
De ouderenbonden pleiten er daarom voor dat ouderen hulp kunnen krijgen. "Een fysieke plek waar senioren naartoe kunnen gaan. Hulppunten bij bibliotheken of gemeenten bijvoorbeeld."
Mevrouw Brinksma krijgt hulp van haar familie. Zo neemt haar dochter een nieuwe smartphone voor haar mee waarmee de coronapas wél gedownload kan worden. En voor de zekerheid print haar andere dochter een papieren QR-code uit zodat ze dit weekend gewoon bij het museum naar binnen kan.