World Cleanup Day in de provincie: mensen aan de slag met grijpers

© GinoPress
UTRECHT - Op verschillende plekken in de provincie worden vandaag acties gehouden om zwerfafval op te ruimen tijdens World Cleanup Day. Het is een wereldwijde actie eigenlijk: vandaag worden in 181 landen opruimacties gehouden door de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet voor minder (plastic) zwerfafval.
In Nederland zijn volgens de organisatie meer dan 1400 acties georganiseerd en doen zo'n 40.000 mensen mee, een recordaantal. De organisatie vraagt alle deelnemers om het afval dat gevonden is te registreren in een app die Litterati heet. Deze gegevens maken onder meer duidelijk welk afval is gevonden en van welk merk. Naar aanleiding hiervan worden gesprekken gevoerd met producenten van afvalsoorten die veel voorkomen, zegt een woordvoerder van de organisatie.

In de provincie

Een speciale app of niet, in Bunschoten werden vooral de handen uit de mouwen gestoken. Met grijpers werd er bij verschillende plekken rotzooi opgeruimd. Zo zagen Medea en Jou informatie over de World Cleanup Day voorbij komen op internet en besloten zelf in actie te komen. De vader van één van de meisjes heeft een pakket aangevraagd om deel te nemen en vandaag willen ze de hele dag opruimen.
Ook in Amersfoort werd er vooral opgeruimd met grijpstokken. Op de Noordewierweg waren ook tafeltjes neergezet met eten en drinken om goed te kunnen pauzeren tussen het opruimen door.
Naast gemeenten waren er ook instanties die de opruimactie onder de aandacht brachten, zoals Rijkswaterstaat en het waterschap.