Ongeluk met trams was drie keer schuld van automobilist, schade: 5 miljoen euro

© Koen Laureij
UTRECHT - Dat er dit voorjaar in Utrecht en Nieuwegein drie aanrijdingen waren tussen automobilisten en trams, was drie keer de schuld van de automobilist. Dat zegt de provincie Utrecht, dat na de ongelukken een onafhankelijk onderzoek liet uitvoeren.
De provincie is verantwoordelijk voor het beheer en de veiligheid van het tramsysteem en vroeg om het onderzoek vanwege het opvallende aantal ongelukken in korte tijd. Het ingeschakelde onderzoeksbureau heeft vervolgens gekeken of er een samenhang is tussen de drie incidenten.

Verwijtbaar rijgedrag

Het bureau concludeert dat in alle gevallen sprake is van verwijtbaar rijgedrag door de betrokken automobilisten. In verschillende omstandigheden en door diverse oorzaken hebben de drie automobilisten het rode verkeerslicht en de naderende tram genegeerd.
De verkeerslichten op de kruisingen functioneerden goed, evenals de seinen voor de trambestuurders. De trambestuurders hielden zich bij het naderen van de kruising ook aan het seinbeeld en aan de baanvaksnelheid maar zij konden ondanks de noodstop die werd ingezet een aanrijding niet meer voorkomen.

Reparaties kosten miljoenen

Alle drie de trams ontspoorden. Bij het ongeluk in maart op de Uithoflijn bij stadion Galgenwaard bleef het bij materiële schade. Bij het ongeluk in april op de Koekoekslaan in Nieuwegein moest de automobilist naar het ziekenhuis. En bij het ongeluk in mei bij halte Doorslag in Nieuwegein raakten zes mensen lichtgewond.
Door de aanrijdingen raakten vijf trams ernstig vernield. De reparatieschade is inmiddels 5 miljoen euro. Die kan nog verder oplopen, omdat nog onduidelijk is of één van de trams die bij de aanrijding op de Uithoflijn betrokken was total loss moet worden verklaard. De provincie Utrecht voert een juridische procedure om de kosten te verhalen op de verzekeringsmaatschappij van de automobilisten.
De provincie gaat samen met de gemeenten Utrecht en Nieuwegein wel maatregelen nemen om de kans op ongelukken te verminderen. Het gaat daarbij onder meer om het bijplaatsen van waarschuwingsinstallaties bij de kruisingen.