Nieuwe voetbalclub op Papendorp wil graag een groen dak

Zaterdag was de opening op sportpark Papendorp
Zaterdag was de opening op sportpark Papendorp © SV Utrecht United
UTRECHT - Sportvereniging SV Utrecht United is niet tevreden over het clubgebouw dat ze huren van de gemeente. Het gebouw ligt op sportpark Papendorp, en was vroeger in gebruik bij Magreb '90 en SVA Papendorp. Volgens politieke partij DENK zitten de toiletten op de verkeerde plek en zou het dak zonnepanelen moeten krijgen én groen moeten worden.
Tijdens het wekelijks vragenuur in de gemeenteraad stelde fractie-assistent Muamer Hajtic (DENK) vragen over het clubhuis. Hij deed dat namens een groot aantal partijen in de raad. De raadsleden waren afgelopen weekend te gast op het sportpark om de ingebruikname door SV Utrecht United te vieren. De partijen vinden dat de gemeente de club opzadelt met een clubhuis met veel tekortkomingen. Hajtic: "Utrecht United heeft aangegeven zonnepanelen en een groen dak op het gebouw te willen. Momenteel werkt het dunne metalen dak als een radiator bij warm weer en is er geen isolatie bij koud weer."
Ook met het ventilatiesysteem en de toiletten is veel mis. Zo ontbreken de toiletten bij de kleedkamers, ze zitten bij de kantine. "Deze toiletten zijn vaak niet te bereiken bij trainingsavonden omdat de kantine dan vaak gesloten is." En dan ontbreken er fonteintjes en spiegels "om de haren weer in orde te brengen".

Verbaasd

Wethouder Linda Voortman (GroenLinks) reageerde enigszins verbaasd op de vragen, volgens haar is er goed overleg met het bestuur van de nieuwe voetbalclub. Ze zegt ook blij te zijn met de komst van de voetbalclub naar Papendorp. De mogelijkheid voor kinderen uit Kanaleneiland om te voetballen was de laatste jaren flink afgenomen.
Volgens de wethouder is er voor de komst van de club flink geklust in het gebouw: "We hebben voorafgaand aan het begin van de huur schoongemaakt, onderhoud gepleegd en aanpassingen gedaan, nadrukkelijk in overleg met de vereniging."

Kostbare zaak

Het dak van de kantine heeft een lichte constructies en kan geen zware installatie aan, en dus wordt de aanleg van zonnepanelen of een groen dak een zeer kostbare zaak, aldus de wethouder. En daarom denkt ze dat dit de komende jaren nog niet mogelijk is. Ook voor wat betreft de toiletten, fonteintjes en spiegels had ze geen goed nieuws: "Er zijn voldoende toiletten aanwezig. De indeling van het gebouw is in afstemming met de vorige voetbalvereniging ontworpen." En dus ziet ze geen mogelijkheden om extra toiletten aan te leggen.
De wethouder maakt een uitzondering voor een invalide-toilet, die ze wel wil aanleggen. En voor extra spiegels gaat ze graag in overleg met de vereniging om een duurzame oplossing te vinden.
Afgelopen zaterdag ging de club officieel van start op sportpark Papendorp en werd ook meteen de eerste wedstrijd gespeeld, door de Onder 18-teams van Utrecht United en Focus '07 uit Culemborg. Het werd 1-4 voor de gasten.