Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de Staat

© 453169, Pixabay
UTRECHT - De evenementenbranche spant een kort geding aan tegen de Staat, meldt de organisatie Unmute Us. De organisatie is het niet eens met het besluit van het kabinet om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten en de sluitingstijd van clubs op middernacht te houden.
"De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in deze branche werken", aldus Unmute Us.
Toen de nieuwe maatregelen dinsdag bekend werden, reageerde de organisatie al verbolgen. "Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam", zei de organisator van de protestbeweging Unmute Us. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?"
"Uiteraard waren wij verheugd toen er weer zicht op ruimte kwam. Echter, als men ons slechts toestaat om evenementen op 75 procent van de capaciteit te draaien, is dat een verkapte weigering van deze evenementen. Op die capaciteit zijn evenementen simpelweg verliesgevend", aldus de evenementenbranche.
"We zijn het zat om kind van de rekening te zijn en zo steeds aan de verkeerde kant uit te komen als de overheid met twee maten meet. Dit besluit is een verkapte weigering van onze eisen en een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. (Dance)evenementen en de creativiteit van de nacht worden hiermee te grabbel gegooid. We laten ons niet langer doodzwijgen. Unmute Us!", zegt de organisatie.

Demonstratie

De beweging ging meermaals de straat op in verschillende steden waaronder Utrecht. Zo liepen afgelopen zaterdag duizenden mensen mee in een protest tegen de coronamaatregelen.
Inzet van de demonstratie was om festivals direct weer te kunnen laten plaatsvinden. "Iedereen is er boos over dat er met twee maten wordt gemeten", zei organisator Maurice van de Berkt eerder tegen RTV Utrecht. "Het is geweldig dat de Formule 1 door kon gaan. Maar wij willen ook weer.
Ook Koninklijke Horeca Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat. De organisatie eist dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet vrijdag uitspraak in die zaak