OM: Utrechtse vader en dochter jarenlang stelselmatig mishandeld door jonge moeder

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Het leek op het eerste gezicht nauwelijks voorstelbaar dat de kleine en tengere jonge vrouw die vanochtend in de Utrechtse rechtbank terecht stond, jarenlang haar ex-man en dochtertje heeft geterroriseerd.
Maar volgens de officier van justitie heeft de 24-jarige Souad uit Utrecht haar man vier jaar lang stelselmatig mishandeld, zowel lichamelijk als met woorden. Haar jonge dochtertje was daar getuige van. Uiteindelijk plaatste de man een verborgen camera in hun huis om het te kunnen bewijzen.
Ik prik je ogen eruit, ik zal je laten zien wie ik ben. Ik zal je ogen laten springen.
Vrouw op beeld tegen man

Pas getrouwd

Volgens haar ex-man begonnen de agressieve uitbarsting van Souad vlak na hun huwelijk in april 2016. Hij zou 's nachts wakker zijn geworden, doordat zijn jonge vrouw hem op zijn hoofd stompte. Dat zou met zoveel kracht zijn gebeurde dat het hem een tand kostte. Daarna zou van erger zijn gegaan met de bedreigingen.
Familieden en een werknemer zeggen dat de man geregeld onder de blauwe plekken en de schrammen zat, omdat hij door zijn vrouw was gekrabt, geschopt en geslagen. Ze zou hem meerdere keren met glasscherven hebben bewerkt en met een stok hebben geslagen. Hun dochter was daar getuige van en werd volgens het OM bedreigd en hardhandig aangepakt.

Ogen laten springen

Op de camerabeelden is te zien dat de vrouw met dweil komt aangelopen en haar man dreigt te slaan, terwijl ze naar hem schreeuwt. Haar dochter steekt een handje op en begint te huilen terwijl zij "no, no, mama, mama" roept. Als de vrouw de stok omhoog zwaait begint het kind heel hard te krijsen. Ondertussen blijft zij maar schreeuwen tegen haar man: "Ik prik je ogen eruit, ik zal je laten zien wie ik ben. Ik zal je ogen laten springen."
In de rechtbank wordt maar een deel van de beelden besproken. Later is volgens de officier van justitie te zien dat zij haar man opnieuw stompt, bespuugt en aan de haren trekt. Ook gooit zij een salontafel tegen hem aan, terwijl hij hun dochter op schoot heeft. Een politiemedewerker en een arts stellen de verwondingen vast die hij hierdoor oploopt. Volgens een buurman waren dit soort ruzies jarenlang aan de orde van de dag.

Veilig Thuis

Als de man van Souad aangifte doet, wordt door Veilig Thuis onderzoek gedaan naar de situatie van het kleine kind, dat nog steeds geen contact met haar moeder wil hebben. De vrouw mag haar voorlopig alleen onder toezicht zien. Volgens haar man zou zij zich ook bij die onmoetingen agressief gedragen. Vorige zomer probeerde zij samen met haar moeder en een neef haar dochter mee te nemen uit de buurtspeeltuin.
Haar man wist dat te verhinderen, omdat hij door getuigen werd gewaarschuwd dat zijn dochter door twee vrouwen was meegenomen. Het OM vindt dat Souad ook schuldig is aan het onttrekken van het kind aan het wettelijk gezag.

Zelfverdediging

In de rechtszaal hield Souad met zachte stem vol dat zij haar inmiddels ex-man alleen uit zelfverdediging sloeg. Volgens haar is hij psychisch ziek en heeft hij zichzelf verwond. "Hij begon te slaan, dus ga ik terugslaan. Ik ben niet gek om hem zomaar te slaan. Hij sloeg mij in de keuken en vluchtte dan naar de ruimte waar de camera hing", zei zij in de rechtszaal.
Volgens haar was ze bewust door haar man in de val gelokt om bewijs tegen haar te verzamelen. Maar volgens de officier van justitie zat de man rustig op de bank toen hij door zijn zijn vrouw werd aangevallen. Haar dochter zou uit eigen beweging met haar zijn meegekomen toen zij haar bij de speeltuin zag.
Zij is mij voortdurend aan het stalken. Hoe kan ik dit verwerken als zij blijft ontkennen?
Slachtoffer

Leven kapot

De man vertelde in de rechtbank huilend hoe de mishandelingen en bedreigingen zijn leven tot een hel hebben gemaakt. "Zij is mij voortdurend aan het stalken. Hoe kan ik dit verwerken, als zij blijft ontkennen. Ik hou vol vanwege mijn dochter", zei hij toen hij van de rechtbank van zijn zijn spreekrecht gebruik mocht maken.
Souad zegt op haar beurt dat haar leven kapot is gemaakt door haar ex-man en diens familie. Zij heeft geen woning, spreekt geen Nederlands en heeft geen opleiding. "Ik zie geen toekomst meer, mijn leven is helemaal kapot. Ze hebben alles van mij afgepakt. Geen kind, geen huis, geen uitkering. Helemaal niets", sprak zij mismoedig.

Agressieproblemen

Het OM vindt bewezen dat de vrouw haar man en dochter jarenlang, stelselmatig psychisch en lichamelijk heeft mishandeld. De officier eiste vanmiddag een jaar gevangenisstraf tegen haar, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ze zou onder toezicht van de reclassering behandeld moeten worden voor haar agressieproblemen en een zinvolle dagbesteding moeten zoeken.
Verder moet ze bij haar ex-man en dochter uit de buurt blijven en mag ze ook geen contact met hen opnemen. Tenslotte zou zij de twee ieder een schadevergoeding van 3.000 euro moeten betalen.

Strafeis te hoog

De verdediging vroeg de rechtbank om de verdachte grotendeels vrij te spreken, omdat er volgens haar advocaat onvoldoende bewijs is voor de mishandelingen en de duur daarvan. De vrouw zou hooguit een taakstraf moeten krijgen, eventueel in combinatie met een voorwaardelijke celstraf. De voor vader en dochter gevorderde schadevergoeding vindt de advocaat van de vrouw veel te hoog.
Of de rechtbank de vrouw naar de gevangenis gaat sturen, wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.