Vrijspraak en celstraffen voor plofkraakverdachten die crashten in Leidsche Rijntunnel

© ANP
UTRECHT/SOEST - I.K. (31) uit Almere en H.J.. (26) uit Amsterdam krijgen 15 maanden celstraf voor het voorbereiden van een plofkraak in Duitsland. Het tweetal crashte samen met de 26-jarige Rotterdammer X.M., die is vrijgesproken, in de Leidsche Rijntunnel voordat ze überhaupt de kraak konden uitvoeren. De uitspraak is gelijk aan de eis van het OM.
Volgens de rechtbank is het duidelijk dat K. en J. samen bezig waren om een plofkraak te plegen. Ze reden in een snelle Audi over de A2 en in de auto werden 10 jerrycans benzine, 2 bivakmutsen en een nieuwe Nokia telefoon met nieuwe prepaid simkaart aangetroffen waarvoor zij verantwoordelijk waren.
Ook hadden ze een papiertje bij zich waarop Duitse adressen stonden. Verder werden er foto's en video's van pinautomaten gevonden net als de stoffen aluminiumpoeder en hexamine. "Voldoende voor een bewezenverklaring van voorbereiding plofkraak", aldus de rechtbank in het vonnis.
In het geval van de 33-jarige Rotterdammer is de rechtbank minder stellig: volgens de rechters kan niet bewezen worden dat hij ook een kraak wilde plegen. "Enkele omstandigheid dat verdachte in deze auto aanwezig was, onvoldoende is om ook het opzet op het plegen van een plofkraak door verdachte te kunnen vaststellen. Anders dan bij de medeverdachten zijn bij verdachte geen andere aanknopingspunten gevonden die het bestanddeel 'opzettelijk' ondersteunen."

Verdachten

I.K. en H.J. vertelden tijdens een eerdere zitting al dat ze niets met plofkraken te maken hadden. Zo had K. de benzine voor een spotprijsje overgenomen van een vriend die met het tankpasje van zijn werkgever af en toe wat extra's tankte.
Het was niet bedoeld om de auto voor en na een plofkraak bij te kunnen tanken, maar voor de scooters die hij opknapt en doorverkoopt. Het aluminiumpoeder dat hij in Soest had gekocht, was bedoeld om de lak van die scooters te verfraaien.
Het is onduidelijk of I.K. en H.J.in hoger beroep gaan tegen hun straf.