Schilders gezocht! Werkzoekenden sloven zich uit op Utrechtse Kwastendag

UTRECHT - De krapte op de arbeidsmarkt is groter dan ooit. Ook woningcorporatie Mitros zoekt personeel: schilders in Utrecht en Nieuwegein. De bedrijven die het onderhoud aan de huurhuizen van Mitros verzorgen, organiseerden daarom vandaag de 'Kwastendag', waarop kandidaten hun schilderkunsten konden vertonen om een opleiding en uiteindelijk misschien zelfs een baan te krijgen.
Onderhoudspartners Mitros werven schilders op Kwastendag
De parkeerplaats van de Utrechtse Beroepentuin is vandaag het decor van de Kwastendag. Bij zeven stations leren de werkzoekenden de basis van het schildersvak: van een steiger opbouwen en hout repareren tot aflakken. Kandidaat Melvin Fens leert een hoogwerker te bedienen, al laat hij gauw weten: "Ik heb er al weleens mee gewerkt, maar dit is wel een nieuwe."
Zijn hobby is modelbouw, waarbij hij "heel secuur" kleine objecten verft. Hij heeft dus al schilderstalent, zegt hij, en is nu klaar voor een opleiding. "Ik wil zoveel mogelijk leren en als het kan ook werken." Met beleid gaat de hoogwerker de lucht in. Je moet als schilder geen hoogtevrees hebben, weten de beroepsmannen op de grond.

Hard bikkelen

De onderhoudspartners van Mitros hopen vandaag gemotiveerde werkzoekenden te vinden met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Denk aan mensen die in een uitkeringssituatie zitten of een verslavingsachtergrond hebben", licht Daniëlle van Elk toe. Ze is vanuit de organisatie WIJ 3.0 medeorganisator van de Kwastendag.
Ervaring is dus niet nodig. "Je hoeft nog geen kwast in de handen te hebben gehad", zegt Van Elk. "Het enige wat echt nodig is, is de wil om te werken. Je moet bereid zijn om hard te bikkelen, vroeg je bed uit te komen en ook te werken in slecht weer." Wie de selectie haalt, krijgt een opleiding en een coach onder het mom van 'Je leven in de verf'. Wie het goed doet, krijgt een baan aangeboden.

Veel vacatures

"Werk is de beste zorg", vindt Van Elk. "Iedereen verdient een kans op de arbeidsmarkt om naar eigen vermogen mee te doen. Als je naar een feestje gaat, is vaak de eerste vraag: wat doe je? Als je dan 'niks' moet zeggen, heeft dat een grote impact." De wens om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen komt vanuit Mitros; de bedrijven geven er zo dus invulling aan.
Toch hebben veel mensen tegenwoordig al een baan, ook mensen uit de doelgroep waar Mitros zich op richt, aldus Van Elk. "Er zijn veel vacatures. Je merkt dat mensen makkelijk van baan wisselen of al aan het werk zijn. Dus ja, ook wij hebben moeite met het vinden van personeel." Van de vijftien aanmeldingen, komt vandaag uiteindelijk ongeveer de helft opdagen.
De deelnemers van de Kwastendag horen begin volgende week of ze zijn aangenomen voor de opleiding met daarna dus wellicht een baan op de steigers.