Unmute Us Utrecht twee keer zo groot als vorige keer: 'Mensen hebben het vuur gevoeld'

Op 21 augustus werd er ook geprotesteerd door de evenementensector.
Op 21 augustus werd er ook geprotesteerd door de evenementensector. © Koen Laureij
UTRECHT - De Utrechtse versie van Unmute Us wordt waarschijnlijk twee keer zo groot als de vorige keer. Aanstaande zaterdag is het tweede protest van de evenementensector. "Bij de start zijn nu zo'n 8000 mensen, vorige keer waren dat er 4000. Onderweg kunnen er ook nog mensen aansluiten", zegt Maurice van de Berkt van de Utrechtse organisatie.
De landelijke organisatie van Unmute Us heeft naar aanleiding van het protest op 21 augustus om tafel gezeten in Den Haag met bewindspersonen, maar in dat gesprek zijn geen toezeggingen gedaan. Daarom gaat de evenementensector zaterdag nogmaals de straat op. En het protest wordt groter.

'We willen kunnen plannen voor volgend jaar'

Van de Berkt, die ook bij Kultlab in Amersfoort werkt, vertelt dat er meer wagens meerijden. "Vorige keer 8, nu 14." Hij legt uit waarom het protest nu groter is. "Mensen hebben het vuur gevoeld en denken: hier moet ik bij zijn." Ook sluiten nachtclubs en poppodia zich aan, zoals TivoliVredenburg. "Iedereen is er boos over dat er met twee maten wordt gemeten." Van de Berkt vertelt dat de Formule 1 wat heeft losgemaakt. "Het is geweldig dat de Formule 1 door kon gaan. Maar wij willen ook weer."
Dat is ook de inzet van de demonstratie: festivals moeten per direct weer doorgaan, zonder capaciteitsbeperking. Ondanks dat het seizoen bijna voorbij is. "Er zijn nog festivals in het najaar. En we willen kunnen plannen voor volgend jaar, zonder angst dat het misschien niet doorgaat." Hij vraagt zich af: "Als we het nu niet kunnen doen, wanneer dan wel?"

Twee rijbanen en politiebegeleiding

Het protest begint zaterdag om 14.00 uur op de Maliebaan in Utrecht. De stoet gaat vanaf de Maliebaan richting de Neude, Vredenburg, Catharijnesingel en weer richting de Maliesingel.
De gemeente Utrecht is op de hoogte van de demonstratie, bevestigt een woordvoerder. Morgen wordt er definitief beslist over de inzet vanuit de gemeente. Van de Berkt laat al weten dat er straten worden afgezet, dat het nu over twee rijbanen is in plaats van één, en dat er politiebegeleiding is.
Hij heeft er alle vertrouwen in dat het soepel verloopt. "Dat was de vorig keer ook zo. Ik heb vertrouwen in onze achterban, die zijn heel vredelievend." Er is muziek bij en er zal gedanst worden, maar een biertje is er niet bij. "Het wordt zeker gezellig, maar het is een protest, geen festival."
Landelijk hebben ruim 4000 organisaties zich tot nu toe voor het protest van komende zaterdag aangemeld. Hoeveel demonstranten er worden verwacht, vindt de organisatie op dit moment moeilijk in te schatten. Bij het vorige protest, op 21 augustus, demonstreerden ruim 70.000 demonstranten en meer dan 2500 organisaties uit de evenementensector in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.