Oudste stadsvijg van Nederland groeit op Utrechtse verwarmingsbuis

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - De oudste stadsvijg van Nederland groeit uit de muur van een Utrechtse werfkelder. En zijn wortels liggen op een pijp van de Utrechtse stadsverwarming.
"Dat is natuurlijk een pijp die 365 dagen per jaar brandt, "vertelt boomtechnisch adviseur Frank van den Brink. "Dus deze vijg heeft in de zomer en in de winter warme voetjes."
De oudste stadsvijg groeit uit een werfkelder.
De vijg groeit uit de muur van een werfkelder aan de Oudegracht en is niet geplant. Hoe de boom precies op die plek terecht is gekomen is onduidelijk, maar Frank van den Brink verzorgt hem al 45 jaar.
"Toen ik erachter kwam dat hier een vijg groeide, was het nog maar een dun sprietje. Maar ondertussen heeft de stam een flinke omtrek. Ik heb het opgezocht en volgens mij is hij met vijftig jaar de oudste stadsvijg van Nederland. In Amsterdam staan veel meer vijgen, maar dit is de oudste."
De oudste stadsvijg van Nederland staat niet met z'n wortels in de grond
De oudste stadsvijg van Nederland staat niet met z'n wortels in de grond © RTV Utrecht / Peter Huting

Zaailingen

Ongeplande bomen en struiken noem je zaailingen. Ze komen niet voor in het bomenplan van de gemeente en worden ook niet onderhouden. Soms wordt zo'n boom geadopteerd door iemand zoals Frank en dan wordt hij onderhouden.
"Om ervoor te zorgen dat de gemeente de boom bij werkzaamheden niet weghaalt, kunnen Utrechters nu een label aanvragen en de boom registreren," vertelt wethouder groen, Lot van Hooijdonk. "Wij gaan dan kijken of hij in het bomenplan past en dan zullen we hem ook onderhouden."

Voorstelling

Het Centraal museum in Utrecht opent vandaag de tentoonstelling 'De Botanische revolutie' over de relatie tussen mens en natuur. Daar kan je het label ophalen.
RTV Utrecht zendt de komende weken in het weekend portretten uit van mensen die een zaailing hebben geadopteerd.