Roltrappen Jaarbeursplein staan komende maanden stil: 'We realiseren ons dat deze boodschap lastig is'

© ANP
UTRECHT - De komende twee maanden zal geen van de vier storingsgevoelige roltrappen bij het Jaarbeursplein in Utrecht het doen. Op 18 oktober start de langverwachte vervanging van de roltrappen. De werkzaamheden duren ongeveer acht weken. In de tussentijd zullen de huidige roltrappen niet gebruikt kunnen worden.
Met de NS als onderhoudspartij was afgesproken om tot aan de vervanging altijd één opgaande en één neergaande roltrap werkend te houden. Maar het spoorbedrijf heeft te kennen gegeven dat dit lastiger blijkt dan gedacht. Het herstel van de roltrappen duurt drie weken, is kostbaar en de NS geeft geen garanties.
"Wetende dat de eerste twee roltrappen vanaf 18 oktober vervangen gaan worden en vanaf 12 november weer draaien, is besloten geen reparaties meer uit te voeren", schrijft wethouder Eelco Eerenberg aan de gemeenteraad. "Wij realiseren ons dat deze boodschap lastig is voor de vele bezoekers en reizigers in het Stationsgebied."

Alternatieven

De drie liften aan het Jaarbeursplein, die als alternatief dienen voor bezoekers en reizigers die niet over de vaste trap kunnen, functioneren volgens de wethouder wel normaal. Daarnaast wordt met de beheerder van het WTC-gebouw besproken in hoeverre de inpandige roltrap een alternatief kan bieden.
De roltrappen aan het Jaarbeursplein zijn na de oplevering in 2011, en grotendeelse vernieuwing in 2015, altijd storingsgevoelig geweest. Het leidde onder meer tot het twitteraccount Werkt de roltrap?, dat inmiddels meer dan duizend volgers heeft.

Oorzaak storingen

Op basis van onderzoek naar de staat van de roltrappen, de storingsgevoeligheid en de hoge onderhoudskosten is uiteindelijk besloten om de vervanging van de roltrappen vijf jaar in tijd naar voren te halen.
Dat de roltrappen vaak niet werken heeft verschillende redenen. Ze zijn niet geschikt voor gebruik in de buitenlucht en de roltrappen zijn te lang voor de motor. Ook bleek uit onderzoek dat er te weinig periodiek onderhoud is uitgevoerd en de roltrappen niet waren ingepakt tijdens bouwwerkzaamheden aan het Jaarbeursplein. Dat heeft gezorgd dat er vuil in de trappen terecht is gekomen.