Dit kantoor heeft een heus park op 45 meter hoogte: 'Je moet werknemers iets bieden dat ze thuis niet hebben'

UTRECHT - Vijftienhonderd planten, veertig bomen en een heus beekje. Niet per se waar je aan denkt bij een kantoor. Toch is dat het hele idee van Central Park, een 'stadsjungle' van 500 vierkante meter. Het is de nieuwste groene aanwinst van Utrecht. En waarschijnlijk niet de laatste, want bedrijven moeten steeds beter hun best doen om personeel te trekken. "Het kantoor als beleving zullen we steeds vaker zien."
Een kijkje in het nieuwe concept van Central Park
Projectontwikkelaar Matthijs Bakker kijkt nog eens rond. Staat alles er goed bij? Heeft elke plant genoeg water? En is het uitzicht wat hij bedrijven en hun werknemers kan beloven? Het pand met daarin Central Park is net opgeleverd. Over een paar weken is de officiële opening.
Als je in het groen bent, kun je ontspannen
Matthijs Bakker, projectontwikkelaar
Het is een soort Domstad meets Manhattan. Het stadspark ligt midden in het nieuwe 'Central Business District' van Utrecht. Het stationsgebied van Utrecht verandert in rap tempo. Dat is ook te zien aan de skyline. Hijskranen schieten als paddenstoelen uit de grond. Als bezige bijen zijn ze met het uitbreiden van de Utrechtse 'kantoorkorf'.

Groen is gezond

Central Park is geen vreemde eend in de bijt: de uitstraling en faciliteiten van een kantoor worden steeds belangrijker voor bedrijven om nieuw talent aan te trekken. "Het kantoor als beleving zullen we steeds vaker zien", zegt werkplekdeskundige Rosan Gompers.
Projectontwikkelaar Matthijs Bakker in Central Park.
Projectontwikkelaar Matthijs Bakker in Central Park. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Tussen al dat beton en glas moest iets unieks komen, vond projectontwikkelaar Bakker. "We wilden een bijzonder uitzicht op de 45 meter-lijn van de stad", vertelt hij over de oplevering van het park. "We weten het al langer: groen is gezond. Als je in het groen bent, kun je ontspannen. Je hebt minder stress, er is minder ziekteverzuim." De ideale werkplek, volgens de projectontwikkelaar.

Thuiswerken als blijvertje

"Helemaal nu we met corona meer thuis zijn gaan werken en ook meer op onze gezondheid gaan letten, moet onze werkplek een toegevoegde waarde hebben", zegt Gompers.
Dat terwijl thuiswerken een blijvertje is. Volgens onderzoek van het Centraal Plan Bureau werken we na de coronacrisis nog zo'n acht uur per week thuis. Een verdubbeling van voor de pandemie.

War of talent

Het is een relevante troef in de 'war of talent', zoals Gompers het omschrijft. "Helemaal in sectoren zoals de IT is jong talent schaars." Bakker erkent die trend als projectontwikkelaar. "Een fijne werkplek hangt van veel omstandigheden af. We kunnen niet alles beïnvloeden, maar wat ik als projectontwikkelaar wel kan bieden is een ruimte met alle faciliteiten voor bedrijven én werknemers."
Of het een succes is, hangt af van de wensen van de gebruikers
Rosan Gompers, werkplekdeskundige
Je hoeft trouwens niet bij een grote multinational te werken om het park te zien. Bakker heeft bewust gekozen voor vergaderzalen in het 'plantenparadijs' die los te huren zijn. "Stel je hebt een belangrijke brainstorm met een collega. Een andere omgeving kan verfrissend zijn voor nieuwe ideeën. Dat willen wij iedereen bieden."
Over een paar weken opent Central Park.
Over een paar weken opent Central Park. © RTV Utrceht/ Bernadette Keizer

Commercieel

Maar heeft een concept als Central Park ook succes? Van de 28.500 vierkante meter was de helft voor oplevering al verhuurd aan bedrijven, zoals McDonald's en ABN Amro-Bank. "En voor de resterende ruimtes zijn we met andere partijen in gesprek", zegt Bakker.
Gompers ziet nog wel wat beren op de weg: "Dit pand is gemaakt voor commercieel verhuur. Of het een succes is, hangt af van de wensen van de gebruikers. Als je het verhuurt aan meer partijen, zijn die wensen heel divers", zegt ze. "Maar het sluit zeker aan bij een behoefte aan een duurzaam kantoor. Een inspirerende ruimte om elkaar te ontmoeten in de stad. Dat is de toekomst."
Een wandeling maak je hier ook in het groen.
Een wandeling maak je hier ook in het groen. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer