Brand in Utrechts wooncomplex aangestoken door verwarde student die vereenzaamde door lockdown

© Michiel van Beers
UTRECHT - Een 22-jarige student die een dag voor Kerst vorig jaar brand stichtte in een wooncomplex aan de Diamantweg in Utrecht, krijgt daarvoor geen straf als het aan het Openbaar Ministerie ligt.
Volgens deskundigen verkeerde de student destijds in een psychose en was hij volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij kussens in zijn appartement in brand stak. De officier van justitie vroeg de rechtbank in Utrecht daarom vandaag om hem te ontslaan van alle rechtsvervolging.
De felle brand in het complex waar ruim 160 mensen wonen, brak rond 17:30 uur op kerstavond uit. Vanwege de hevige rookontwikkeling op de gang zaten meerdere bewoners vast in hun appartement. Zij moesten door brandweermensen worden gered, die hen met natte doeken over hun hoofd naar buiten bracht.
Ik hoorde boodschappen en er moest iets gebeuren om eruit te komen.
Verdachte brandstichting

Lockdown

De hoogbegaafde student kampte al langer met psychische problemen, die waarschijnlijk worden veroorzaakt door cannabisgebruik. Toen hij door de lockdown de structuur in zijn leven kwijtraakte, vereenzaamde hij. Hij hoefde niet meer naar college en ging meer wiet roken en drinken. Twee weken voor de brand werden de waanbeelden steeds erger en toen hij het vuur aanstak had hij nachtenlang niet geslapen, vertelde hij.
"Ik had het gevoel dat mensen naar mij keken en dat ik middenin een soort complot zat. Ik hoorde boodschappen en er moest iets gebeuren om eruit te komen", zei de verdachte in de rechtszaal. Uit die boodschappen maakte hij op dat hij brand moest stichten en dat het onderdeel van een plan of toneelspel was: "Ik had het idee ook dat ik van buitenaf werd bekeken door mensen of instanties die mij controleerden."
Met een kaars stak hij een toiletrol aan en legde die tussen kussens, die hij zo had neergelegd dat ze goed zouden branden. Het stond volgens hem vast dat het op 24 december moest gebeuren. Toen zijn bezorgde moeder hem een dag eerder meenam naar de crisisdienst, gedroeg hij zich daar zo normaal mogelijk om te voorkomen dat hij opgenomen zou worden.
Brandweer snel ter plekke bij brand op Diamantweg.
Brandweer snel ter plekke bij brand op Diamantweg. © Michiel van Beers

Geluk

De brand ontwikkelde zich na het aansteken razensnel, omdat door de openstaande voordeur en balkondeur van het appartement zuurstofrijke lucht werd aangevoerd. Het was een geluk dat een buurman die een schroeilucht rook direct 112 belde, anders had het volgens de officier van justitie heel anders kunnen aflopen.
De brandweer wist het vuur snel te blussen en de bewoners te redden. De woning van de brandstichter was volledig verwoest, maar in de rest van het complex was er alleen flinke roetschade. De student stond buiten naar de brand te kijken, waar hij door de politie werd aangehouden. Op het bureau maakte hij een verwarde indruk. Hij zei dat hij een kennis van rapper Eminem was en dat de agenten naar Harry Potter moesten kijken.

Geen cannabis meer

De verdachte heeft ruim vier maanden vastgezeten, waarvan een groot deel in isolatie omdat werd gevreesd dat hij zichzelf iets zou aandoen. Hij wordt inmiddels behandeld, slikt medicijnen en heeft zijn studie weer opgepakt. De psycholoog en psychiater die hem hebben onderzocht, zeggen dat het daarnaast vooral belangrijk is dat hij geen cannabis meer gebruikt.
Zijn advocaat pleitte evenals de officier van justitie om de student te ontslaan van alle rechtsvervolging. De kans is groot dat de rechters daar in meegaan. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.