GGD prikt op de Uithof en vanaf zondag ook in moskee Lombok

© RTV Utrecht
UTRECHT - De GGD prikt sinds gisteren zonder afspraak op het Utrecht Science Park. Studenten, maar ook andere inwoners van de regio, kunnen zich daar laten vaccineren én informeren. Zondag opent een vaccinatielocatie in de Utrechtse Ulu Camii moskee in Lombok. Deze tijdelijke locatie is de komende maand een dag in het weekend open.
De grote vaccinatielocaties zoals in de Jaarbeurs zijn inmiddels anderhalve week dicht en nu komt de GGD naar plekken waar het harder nodig is, aldus een woordvoerder. "In de Jaarbeurs zagen we toch wel dat de vaccinatiecijfers terugliepen en dat het meer zin heeft om naar de mensen toe te komen, waar de vaccinatiegraad achterblijft. Studenten zijn - puur op leeftijd - de groep die als één van de laatste in aanmerking kwam voor vaccinatie. En zeker nu het collegejaar weer begonnen is willen we wel meewerken aan het verhogen van die vaccinatiegraad. Dus daarom komen we naar de campus en naar de studenten toe."
Deze week is de locatie drie dagen open en daarna iedere woensdag tot en met 27 oktober. Ze krijgen - naast de vaccinaties - veel vragen om informatie. "We zien veel internationale studenten die bijvoorbeeld al één vaccinatie hebben gehad in hun thuisland en daar niet het hele traject hebben afgemaakt. Ook studenten die al volledig gevaccineerd zijn, maar geen QR-code hebben om later bijvoorbeeld te gebruiken op festivals. Die willen weten hoe dat gaat."
Iedereen die gevaccineerd wil worden kan zonder afspraak maar met ID-bewijs naar de locatie komen. Ze kunnen kiezen voor Janssen of Pfizer. De GGD hoopt dat het prikken zonder afspraak enkele drempels weg kan nemen. "Wat we horen dat het heel vaak op afspraak moet en dat dat toch een drempel opwerpt, terwijl je hier kan binnenlopen op een moment dat jou uitkomt."
GGD regio Utrecht is al ruim twee maanden actief met het vaccineren op vrije inloop in Overvecht en Kanaleneiland om de vaccinatiegraad te verhogen. De gezondheidsdienst vindt de opkomst op deze locaties is hoog. Meer dan 1500 inwoners zijn er inmiddels ingeënt. Ook op de vaste locaties in Nieuwegein, Woerden, Veenendaal, Breukelen en Zeist wordt nog geprikt.