Oorzaak scoutingbrand Soestdijk mogelijk nooit achterhaald, over vage aanslagclaim wordt gezwegen

SOESTDIJK - De oorzaak van de verwoestende brand bij scoutingvereniging Merhula op het terrein Paleis Soestdijk is lastig te achterhalen. De recherche sluit brandstichting niet uit en hoopt op tips van getuigen of mensen die misschien meer weten en daar al dan niet anoniem over willen praten. Op geruchten dat het om een doelbewuste actie gaat, wil een politiewoordvoerder niet ingaan.
Twee dagen na de brand is scoutingvereniging Merhula druk bezig met de nasleep en de toekomst. Zaterdagavond was er een bijeenkomst, waar tal van hulpinitiatieven werden geboden. De betrokkenheid, het samenwerken; het emotioneert Merhula-voorzitter Gert Bos. "Op een gegeven moment pakte een bevriend lid tijdens de bijeenkomst de sleutel uit zijn zak en zei: aan wie geef ik hem?"
In het afgebrande gebouw zijn herinneringen en vriendschappen gebouwd. "Een deel van de huidige leiding is hier als klein kind gekomen en zit er nu nog steeds omdat de betrokkenheid zo groot is. Een van de leiders is een paar jaar geleden overleden. Zijn kinderen hebben destijds zijn tuinbank naar ons gebracht. Die stond hier en is nu een stuk kleiner door de brand."
Scouting Merhula diep geroerd door hulp na brand

Schade en hulp

Sander Koop, gebouwbeheerder en bestuurslid van de scoutingvereniging, inventariseerde vandaag welke spullen er missen en de verzekering kwam langs om de schade op te nemen. Duidelijk is dat in de vlammenzee niets heel is gebleven. Van materialen om op kamp te gaan tot de foto's van het 80-jarig jubileum en de knutselspullen voor de kleintjes. Er werd gevraagd door één van de kinderen: "Waar is mijn schilderijtje? Dat doet een hoop met je hoor", aldus Bos.
Een crowdfundingsactie die de scouts afgelopen weekend startten, had vanmiddag inmiddels ruim 7.500 euro opgebracht. Ook MeyerBergman Erfgoed, de uitbater van het paleisterrein en de verhuurder van het scoutinggebouw, heeft hulp geboden. De afgelopen tijd was er een geschil tussen scoutinggroep Merhula en MeyerBergman Erfgoed. Dit ging over de toekomst van het pand. De scoutingvereniging wilde het huurcontract met vijftig jaar verlengen zodat het zou lonen om er nieuwbouw neer te zetten, maar omdat er slechts een contract van dertig jaar werd geboden zou het gebouwtje alleen opgeknapt worden.
Het heeft MeyerBergman Erfgoed er zeker niet van weerhouden om te helpen. "We zijn zaterdag meteen gaan kijken en hebben in ieder geval vervangende ruimte aangeboden." Hoe de hulp verder vorm krijgt, is nog niet duidelijk. "Daarover gaan we in overleg met de scoutingvereniging", zegt een woordvoerder. Paleis Soestdijk-directeur Frans van der Avert was weer vandaag aanwezig op het terrein om te praten over de mogelijkheden van het tijdelijk gebruik van de Marechausseekazerne, tussen Landgoed Soestdijk en het Borrebos. Dat gebruik is mede afhankelijk van de toestemming van de gemeente Baarn.
Bestuursleden Sander Koop en Gert Bos bij het afgebrande clubhuis. Beide scouts vonden tussen de brandresten een piepklein geldkistje. Het is nu het symbool van de crowdfundingactie.
Bestuursleden Sander Koop en Gert Bos bij het afgebrande clubhuis. Beide scouts vonden tussen de brandresten een piepklein geldkistje. Het is nu het symbool van de crowdfundingactie. © Caspar Huurdeman

Recherche-onderzoek en link met koningshuis

Intussen doet de recherche onderzoek. Brandstichting wordt niet uitgesloten en de politie zoekt getuigen die zaterdagochtend rond 04.30 uur iets verdachts hebben gezien. Forensische onderzoekers hebben het terrein van de scouting onder de loep genomen, maar doordat het pand in zijn geheel is verwoest is de oorzaak van de brand moeilijk te achterhalen, meldde de politie vanmiddag. Paleis Soestdijk wordt uit voorzorg extra bewaakt omdat er vermoedelijk een hek is opengeknipt om op het terrein te komen, meldt eigenaar MeyerBergman Erfgoed.
Het gebouw van scoutingvereniging Merhula is nauw verbonden met het Koninklijk Huis. Het werd in 1964 gebouwd op initiatief van toenmalig koningin Juliana, die een stukje van haar landgoed opofferde voor padvinders. Koning Willem-Alexander zat er op de kleuterschool. Koningin Máxima is tegenwoordig beschermvrouwe van de scouting. Maar of het Koninklijk Huis te hulp schiet, is onbekend. De Rijksvoorlichtingsdienst laat RTV Utrecht weten dat er geen publieke reactie komt en meldt alleen dat Máxima "nauw betrokken" is bij Scouting Nederland.
Het scoutinggebouw op 20 augustus jl.
Het scoutinggebouw op 20 augustus jl. © Caspar Huurdeman

Claim

De politie wil niet ingaan op een online bericht uit links-extremistische hoek, waarin een bomaanslag op het pand van de scouts wordt opgeëist. Het zou een boodschap zijn geweest "van het proletariaat aan de koninklijke familie". In slecht Engels wordt gepleit voor gelijke onderwijsbekwaamheid voor iedereen, ook niet-gedocumenteerden immigranten. Het bericht is bekend bij de politie, maar die wil er verder niet op reageren. Ook scoutingvereniging Merhula en MeyerBergman Erfgoed weigeren iets te zeggen over de claim.