Stadsschouwburg Utrecht bestaat 80 jaar: 'We mogen blij zijn dat we nog bestaan'

UTRECHT - De Utrechtse Stadsschouwburg aan het Lucasbolwerk blaast vandaag tachtig kaarsjes uit. Waar het gebouw geopend werd in oorlogstijd, viert het haar verjaardag nu opnieuw in een tijd van crisis. "We hadden niet verwacht dit te denken, maar inmiddels zijn we blij dat we überhaupt nog bestaan", stelt communicatiemanager Leontien Lems.
Het gebouw opende haar deuren voor het eerst op 3 september 1941, nadat de vorige schouwburg ruim een eeuw op het Vredenburg had gestaan. In de jaren 30 van vorige eeuw besloot de gemeente dat er een nieuw gebouw moest komen, die Willem Dudok ontwierp en vanaf 1937 in vier jaar uit de grond stampte.
Stadsschouwburg Utrecht bestaat 80 jaar: 'We mogen blij zijn dat we nog bestaan'
'Brood en spelen'
De Stadsschouwburg heeft allerlei foto's en films uit archieven verzameld om de bouw en opening in beeld te brengen. Filmregisseur Thomasz Lin voegde dat samen tot een eerste compilatie van ruim twee minuten. Na zijn zoektocht is er een eenduidige conclusie te trekken: "Eigenlijk is de Stadsschouwburg door alle eeuwen heen volksvermaak, culturele ontwikkeling en de mensen iets bieden. Brood en spelen."
De opening in '41 was sober. "Bezoekers kregen enkel een kopje koffie en een stuk ontbijtkoek", vertelt Lems. En ook vandaag is er geen groot feest. Medewerkers krijgen een stuk taart waar als knipoog naar tachtig jaar terug ontbijtkoek in verwerkt is, maar veel bezoekers zijn er nog niet. Die zijn de komende weken welkom voor onder meer Dudok-rondleidingen, een collegereeks en kinderworkshops.
Jongeren
Ook hoopt het theater op mensen die zelf nog foto's en video's hebben liggen van hun bezoek in de afgelopen eeuw. "Zo is er tijdens de oorlog overnacht in de schouwburg door mensen die de hongertocht naar het noorden van het land maakten. Maar daar hebben we nog geen beeldmateriaal van gevonden helaas", zegt Lems.
Met de activiteiten wil de schouwburg graag ook jonge mensen aantrekken om zo nog vele jaren vooruit te kunnen. "We hebben ook de stad gezien zonder cultuur, zonder uitgaan. Als cultuur wegvalt wordt een stad doods. Je mag dan tachtig jaar bestaan, maar de afgelopen anderhalf jaar heeft laten zien hoe kwetsbaar alles is. Daar staan we ook bij stil", aldus Lems.