Een jaar na zijn dood wordt het graf van de Utrechtse kardinaal Simonis ingezegend

© ANP
UTRECHT - Het graf van kardinaal Simonis wordt vandaag ingezegend op de begraafplaats St. Barbara in Utrecht.
Simonis was tussen 1983 en 2008 aartsbisschop van Utrecht en werd in 1985 benoemd tot kardinaal, wat na de paus de hoogste rang in de Rooms-Katholieke Kerk is. Precies een jaar geleden overleed hij op 88-jarige leeftijd.
Kerkhistoricus Paul van Geest weet waarom de inzegening even op zich heeft laten wachten. "Er is pas een grafsteen sinds afgelopen maandag. Het graniet moest uit China komen en woog tweeduizend kilo. Toen moest de beeldhouwer, een monnik van de abdij van Vaals, de grafsteen nog uithouwen. Daarnaast was het plaatsen van de steen nog een spannend precisiewerk."
Van Geest is onder de indruk van het resultaat. "Het is prachtig geworden. Met een heel mooi lettertype, het wapen van de kardinaal en zijn motto: 'Dat zij U kennen'. Dat is een spreuk uit het Johannes-evangelie. Utrecht heeft er een monument bij."

Het ritueel

Het graf, bij de kapel waar ook de andere Utrechtse kardinalen liggen, wordt vanmiddag dus ingezegend. Maar wat houdt dat eigenlijk in? "Je vraagt geluk, zuivering of heiliging voor de mensen en dingen rondom hetgeen wat je zegent. Je vraagt om iets goeds. En je kunt dus over alles wat materie is een zegen vragen."
Familieleden, ambtenaren en andere genodigden zijn vandaag aanwezig bij de plechtigheid. Kardinaal Eijk voert het ritueel uit. "Daarbij heeft hij een liturgisch gewaad aan dat onder andere bestaat uit een witte mantel. Hij draagt ook een mijter en heeft een staf. Hij zal een zegen uitspreken, een soort aanroeping. Ik vermoed dat het graf ook besprenkeld zal worden met wijwater, om het graf te reinigen als het ware."
Kerkhistoricus Paul van Geest heeft kardinaal Simonis goed gekend en zal de inzegening ook bijwonen. "Ik was degene die de zondag voor zijn overlijden ontdekte dat het niet goed ging met hem. Ik had namelijk veel contact met hem tijdens corona. Hij was een getalenteerde en muzikale man en fijn in de omgang."